0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 8. 2020

Lighthouse, The (2019)

Dělat strážce majáku, není zrovna nejlepší práce, zvláště když vám začne harašit v hlavě a za parťáka máte totální hovado!


Koncem 19. století přijíždí na izolovaný ostrov patřící Nové Anglii dvojice strážců majáku, kteří ho zde budou muset obsluhovat po dobu čtyř týdnů, než je opět přijede někdo vystřídat. Zatímco jeden z nich je už ostřílený starý mořský vlk, který zde není poprvé, jeho mladší kolega je v tomto řemesle úplný zelenáč. Nepotrvá to dlouho a nesourodá dvojice si začne lézt pěkně na nervy. Neustálé peskování, rozkazování a chlastání staršího, naproti tomu vzpurnost, špatné psychické rozpoložení a frustrace ze všech zákazů a příkazů. Jejich vzájemný vztah se čím dál víc zhoršuje, stejně jako jejich psychika. Izolace, nevlídné počasí, halucinace a vzájemná nevraživost si na nich začne vybírat děsivou daň…



Český název: Maják

Režie: Robert Eggers

Rok výroby: 2019

Délka: 109 min

Země: USA / Kanada

 

Hrají:

Robert Pattinson...(Thomas Howard)

Willem Dafoe...(Thomas Wake)

Valeriia Karaman...(mořská panna)

...a další


Robert Eggers si mou pozornost získal už filmem Čarodějnice, který se mi docela líbil až na samotný závěr a tak jsem byl velice zvědavý jak si vedl tentokrát. Někteří považují tento kousek za vynikající artový zážitek, no já za slušné psychologické drama/thriller s hororovými prvky a především ukázkovou devastací psychiky dvou lidí v náročných podmínkách a totální izolaci. Především bych pochválil černobílý vizuál a netradiční způsob natáčení 1.19:1, v téměř čtvercovém obrazu. Tento film měl být prostě jiný, než na jaké jsme poslední dobou zvyklí a já si myslím, že to jeho tvůrcům povedlo po všech stránkách.

 

Ne vždy to však bylo dobře. Ale alespoň tak to vidí samotní diváci, kteří se rozdělili na několik skupin. Jedni jsou fascinováni ztvárněním i pojetím filmu, zajímavou charakteristikou postav i jejich postupnou psychologickou proměnou, jiní zase znechucení některými věcmi, které nám příběh nabídl, potažmo i samotným chováním postav. Pánbíčkáři odsuzující masturbací ve filmu a halucinací ve formě sexu s mořskou pannou, neustálým prděním a chlastáním, no prostě celkovou „špinavostí“ a částečnou nechutností některých okamžiků.

 

Já zůstal někde uprostřed. Maják mi totiž nabídl i několik slabších pasáží a zbytečností, bez kterých bych se klidně i obešel. Na nervy mi třeba pochvíli šla hučící siréna, ze které by mi dozajista taky za pár dní přeskočilo. Oproti tomu, když se přitlačilo na pilu, tak jsem si film užíval ještě mnohem více. Takový finální záběr na tělo a racky stál za to. Stejně jako herecké výkony obou protagonistů. Robert Pattinson nikdy nepatřil mezi moje oblíbence, ale tady předvedl docela obstojný výkon, stejně jako Dafoe – ten ale zase patří mezi moje oblíbence. Výborně se doplňovali a myslím si, že si svůj honorář oba zasloužili oprávněně.


Hodnocení:

60% 


Žádné komentáře:

Okomentovat