0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 8. 2020

House with a Clock in Its Walls, The (2018)

Od Eliho Rotha byste přece jenom čekali něco trošku jiného, než rodinnou fantasy komedii s lehce strašidelným příběhem…


Když v roce 1955 zemřou při autonehodě rodiče malého Lewise, rozhodne se ujmout desetiletého chlapce jeho strýc Jonathan. Vezme jej do svého tajemného starodávného sídla, které je plné kouzelných předmětů, hodin, knížek i tvorů. Strýček je totiž ve skutečnosti čaroděj a společně se svou nejlepší přítelkyní a sousedkou Florence, která je rovněž mocnou čarodějkou pokouší prozatím neúspěšně rozluštit tajemství děsivých hodin, ukrytých někde ve zdech domu. Tyto hodiny jsou totiž předzvěstí apokalypsy pro celé lidstvo, kterou před časem naplánoval zlý čaroděj Isaac těsně před svou smrtí. Podaří se této trojici zastavit tento ďábelský plán, i když na ně čeká celá řada záludných překážek dřív, než hodiny dotikají…?


Český název: Čarodějovy hodiny

Režie: Eli Roth

Rok výroby: 2018

Délka: 105 min

Země: USA

 

Hrají:

Owen Vaccaro...(Lewis Barnavelt)

Jack Black...(Jonathan Barnavelt)

Cate Blanchett...(Florence Zimmerman)

Kyle MacLachlan...(Isaac Izard)

Renée Elise Goldsberry...(Selena Izard)

...a další


Eliho Rotha asi netřeba představovat. Režisér filmů Cabin Fever, Hostel, The Green Inferno nebo třeba Knock Knock se v hororové branži pohybuje už řadu let. Přesto až tento kousek mu vydělal prozatím největší balík peněz. Proč? Protože Eli protentokrát tak trochu vyměkl a kvůli přístupnosti musel opustit svou zvrácenou představivost a choutky. Zřejmě se mu stal vzorem Guillermo del Toro, který ze všeho nejraději koketuje s fantasy příběhy, jenž jsou jakýmsi mixem skoro až „pohádky“ a hororu. No ale vydělává mu to slušné prachy a o to jde v této branži především.

 

Kdyby mi někdo řekl ještě před nedávnem, že Eli Roth jednou natočí rodinou fantasy „pohádku“ komedii s jemným hororovým nádechem, asi bych mu jen pobaveně poklepal na čelo a řekl, že je blázen. Tenhle chlapík je prostě z jiného těsta a jeho hlavní doménou jsou kousky plné brutality, morbidních situací a do jisté míry i zvrácenosti. Jenže teď prostě vsadil na jinou kartu a jak se zdá, docela se mu to vyplatilo. Jen si nejsem jistý, jestli potěšil své fanoušky. Já tedy z tohoto filmu zrovna moc nadšený nebyl. Mělo to takový připitomělý příběh, plný kouzel, zářivých efektů a boje dobra se zlem, ale po hororové stránce to teda dost skřípalo (jako zrezivělé péro v těch hodinách). Důraz tu byl kladen především na komickou stránku, humorné scény (jenž pobaví hlavně malé děcka), slovní přestřelky mezi dvojicí dospělých kladných hrdinů – strýček Jonathan a hodná čarodějka Florence, no a to vše na úkor ponuré atmosféry.

 

Přesto se film mohl opřít hlavně o herecké výkony Jacka Blacka (který sice není zrovna můj oblíbenec) a Cate Blanchett, která je s přibývajícím věkem stále více půvabná a já si tedy její přítomnost náležitě užíval. To je taky hlavní důvod, proč jsem schopný akceptovat tento kousek, bez zbytečně znevažujících výtek. Ono když se na něj budete dívat někdy o víkendu i s dečkami, tak si u toho alespoň odpočinete a oni se zabaví (no a ani nepřijdou k nějaké psychické újmě). Čarodějovy hodiny jsou vlastně takovým odpočinkovým rodinným filmem, lehce ujetou komedií s minimem strašidelných momentů, za to plným barviček a kouzel. 


Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat