0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 8. 2020

Shutter Island (2010)

Na tomto ostrově není nic takové, jak by se mohlo na první pohled zdát. A lobotomie může být vskutku vysvobozením…


Píše se rok 1954. Do psychiatrického zařízení Ashecliffe s nejpřísnější ostrahou pro nejnebezpečnější vězně z celých Států, umístěného na izolovaný ostrov Shutter Island přijíždí dvojice federálů, detektivové Teddy Daniels a jeho nový parťák Chuck. Oba dostali přidělený případ uprchlé pacientky Rachel, nebezpečné vražedkyně, která doslova zmizela beze stopy ze své „cely“. Počasí se začíná zhoršovat, což výrazně ztěžuje pátrání a přestože se všichni snaží detektivům pomoci v jejich práci, Teddy vycítí, že všichni něco tají a že celkově je toto místo obestřeno nějakým děsivým tajemstvím. Na povrch začnou vyplouvat podivné informace nejen o ostrově, léčebných praktikách ale i důležitých osobách, které v tomto případě hrají klíčovou roli. Ba co víc, i samotný Teddy nebo spíše jeho psychika jsou nuceni podstoupit těžkou zkoušku, ve které hraje významný prim i jeho vlastní minulost a představivost. Co je vlastně ještě realita a co už pokraj šílenství…?


Český název: Prokletý ostrov

Režie: Martin Scorsese

Rok výroby: 2010

Délka: 138 min

Země: USA

 

Hrají:

Leonardo DiCaprio...(Teddy Daniels)

Mark Ruffalo...(Chuck Aule)

Ben Kingsley...(Dr. Cawley)

Max von Sydow...(Dr. Naehring)

Michelle Williams...(Dolores)

...a další



Když jsem viděl Prokletý ostrov poprvé, musím se přiznat, že se mi tento kousek líbil o něco více, než teď po letech. Nevím, možná to bylo tehdejším rozpoložením, možná už jen prostě zmizel ten moment „překvapení“, který si pro nás Martin Scorsese připravil. Navíc si nešlo nevšimnout všech těch dedukcí, teorií a rozborů nejrůznějších uživatelů, kritiků i recenzentů, kteří se snažili celé dílo rozebrat do posledního šroubku a vyvrátit či potvrdit všechny hypotézy. I tak si však myslím, že se podařilo natočit nadprůměrnou záležitost, která měla a pořád má své osobité kouzlo.

 

I z těchto důvodů se nehodlám nějak hlouběji pouštět do vlastních poznatků, protože vše důležité již bylo téměř dopodrobna rozebráno a popsáno jinde. Navíc tenhle kousek je už starý deset let a neznám moc lidí, kteří by jej neviděli a neudělali si na něj svůj názor. Ten můj se moc nezměnil – pořád jde o nadprůměrný psychothriller / drama s mysteriózním nádechem, jehož doménou je především bezchybný herecký výkon Leonarda DiCapria a solidním sekundováním všech ostatních (sešla se tu celá sbírka známých tváří, takže to snad ani jinak dopadnout nemohlo).

 

Srdce milovníků mysteriózních detektivek však určitě zaplesalo mnohem více, než těch, kteří očekávali čistokrevný psycho horor. Hororových prvků se tu vskutku moc neobjevilo, ale psycho jízda to byla docela dobrá. Zvláště díky prolínání reality, halucinací a vzpomínkových pasáží z minulosti. Jen škoda, že některé momenty byli dost nelogické již při prvním zhlédnutí a ne všechny dějové „zvraty“ považuji za šťastné či zajímavé. Ale tak každý na to máme svůj vlastní úhel pohledu.


Hodnocení:

70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat