0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 8. 2020

House IV (1992)

Utrpení této série bylo dokonáno. To nejhorší na konec…


Po smrti svého otce se Rodger nastěhuje do starého rodinného domu i se svou manželkou a dcerou. Což se však moc nelíbí jeho nevlastnímu bratrovi Burkemu, který měl s pozemkem vlastní plány a snaží se bratra přemluvit, aby všechno prodal. Roger však nesouhlasí a když odmítne smlouvu jisté společnosti, náhle umírá při podivné autonehodě, kterou zbytek rodiny přežije jen s velkým štěstím. Zdrcená Kelly je nyní nucena se starat o dceru Laurel, která skončila na invalidním vozíku a neustále si dává nehodu za vinu. Dům však najednou začne žít vlastním životem, což zapříčil tajemný artefakt skrytý v suterénu. Kelly trpí podivnými vidinami a nočními můrami, ale jak se ukáže, nadpřirozené síly ve skutečnosti nejsou zlé, ale snaží se je chránit, před zlem – jenž se snaží získat toto místo všemi možnými prostředky…



Český název: Dům IV

Režie: Lewis Abernathy

Rok výroby: 1992

Délka: 94 min

Země: USA

Alternativní názvy: House IV: The Repossession, House 4: Home Deadly Home

 

Hrají:

William Katt...(Roger Cobb)

Terri Treas...(Kelly Cobb)

Melissa Clayton...(Laurel Cobb)

Scott Burkholder...(Burke)

Denny Dillon...(Verna Klump)

...a další


Když jsem zaregistroval, že se ve čtvrtém díle znovu objeví postava Rogera Cobba, docela jsem se i těšil. První Dům se mi totiž z celé série líbil úplně nejvíc, ale to jsem ještě netušil, že se tvůrci pokusili jen o podlý trik, jak nalákat diváky. Roger Cobb z tohoto filmu totiž s tím původním kromě jména nemá snad vůbec nic společného (jiný dům, jiná žena, jiné dítě) navíc se tu ani moc dlouho neohřeje a už vůbec celý příběh je úplně o něčem jiném – ba co víc, je mnohem horší. Snad nejhorší z celé série.

 

Zpočátku ještě atmosféra nevypadala zas až tak špatně. Autonehoda, smrt otce, počáteční hrůza ve starém domě, která hlavně matku deptá psychicky – to všechno přinášelo příslib, že by to mohla být alespoň průměrná podívaná, jenže potom si pro nás tvůrci připravili téměř nesnesitelný guláš všeho možného, dementní zápletku a hromadu nudné podívané. Jen tu a tam se objevila nějaké lepší pasáž (hlavně tam, kde figurovala dvojice nepříliš zdatných padouchů, kteří se snažili rodinu z domu vystrnadit). Z „monster“ pobaví snad jen pizza s lidskou tváří.

 

Několikrát jsem se přistihl, jak znuděně a se zoufalstvím v očích hledím na časomíru, kdy už konečně bude konec a skončí to utrpení. Ne opravdu jsem se u toho moc nebavil a nepomohla mi ani přítomnost vcelku atraktivní Terri Treas a minutka slávy Pizza Mana. Čtyřka prostě moc hororová ani vtipná nebyla, takže tuto nedochucenou podívanou nelze v žádném případě ohodnotit ani průměrným ohodnocením. Do kterého to mělo sakra daleko. A jelikož jsem trojce vlepil 40%, tak v tomto případě musím jít s hodnocením ještě dolů.


Hodnocení:

30% 


Žádné komentáře:

Okomentovat