0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 8. 2020

Slender Man (2018)

Raději zahoďte chytré telefony, nebo si pro vás přijde Slender Man!


V jednom malém městečku v Massachusetts žijí čtyři mladé kamarádky, které občas potají sledují ve sklepě domu jedné z nich porno videa a popíjejí u toho vodku. Jednoho večera se však rozhodnou okořenit své „dýchánky“ a připojí se k internetové komunitě, která se zabývá existencí Slender Mana. Tajemné postavě z legend, která se objevuje na fotkách či krátkých videích. Hodlají její existenci popřít a dělají si z toho legraci, ovšem jen do chvíle, kdy za několik dní jedna z nich záhadně zmizí. Zbylé tři začnou trápit děsivé noční můry a vidiny, což se nemile projeví na jejich psychickém rozpoložení. Rozhodnou se tedy pátrat na vlastní pěst, co se skutečně stalo s jejich kamarádkou, ale jak se zdá ZLO jim jde samo naproti s otevřenou náručí a touží získat jejich duše…



Režie: Sylvain White

Rok výroby: 2018

Délka: 93 min

Země: USA

 

Hrají:

Julia Goldani Telles...(Hallie)

Joey King...(Wren)

Jaz Sinclair...(Chloe)

Annalise Basso...(Katie)

Taylor Richardson...(Lizzie)

Javier Botet...(Slender Man)

...a další


Když v roce 2009 v rámci internetové soutěže Something Awful stvořil za pomoci Photoshopu Eric Knudsen (pod pseudonymem Victor Surge) fiktivní nadpřirozenou postavu Slender Mana, netušil jakou „mánii“ tím způsobí. Během krátké chvíle se stal jeho výtvor doslova internetovou ikonou, která se dočkala vlastní komunity fanoušků, ale i fanatiků. Někteří z nich se jeho jménem uchýlili i k řadě trestných činů (jako třeba dvě náctileté dívky, které vylákala svou spolužačku do lesa, kde jí téměř ubodaly k smrti, ta naštěstí přežila. Jen aby se tajemnému stvoření zalíbily, protože věřili v jeho existenci…).

 

Režisér Sylvain White a scénárista David Birke pojali téma Slender Mana po svém a bohužel se uchýlili k opravdu nepovedenému provedení jinak vcelku zajímavého fiktivního stvoření s vlastní legendou a „mytologií“. Hodila se jim i dnešní moderní technologie a závislost mladé generace na všech těch sociálních sítích, nejrůznějších aplikacích, noteboocích a chytrých telefonech. Bohužel jaksi pozapomněli, že u hororových filmů je nejdůležitější vytvořená atmosféra, zajímavé monstrum a hlavně dobrý děj. A ani jedné z těchto věcí se tu nedočkáme v takové míře, jakou bychom od toho očekávali. Zvláště když jde podobný film do kin.

 

Doslova jsem si připadal jak v „Jiříkově vidění“. Úplně si dokážu představit všechny ty náctileté puberťáky, jak chroustají v sedačkách popcorn, usrkávají colu a řehtají se nad stupiditou nejen hlavních hrdinek, ale především celkovým pojetím toho filmu. Lekačky téměř žádné, atmosféru až na několik světlejších výjimek aby tu člověk pohledal a Slender Man se ke slovu taky zrovna mockrát nedostal. To už tu máme víc záběrů do (na) mobilních telefonů a nudného tlachání. A co se hereckých výkonů týče, tak děvčata se taky zrovna dvakrát moc nepředřely. Přitom se tu objevila i známější jména, od kterých bych očekával něco navíc.

 

Slender Man tak zklamal na všech frontách. Neočekával jsem žádné zázraky, ale abych místo děsivého stvoření čuměl na to, jaká má kdo telefon, nebo co si píšou na sociálních sítích – tak to tedy ne. Nudil jsem a to hodně. A ty tři – čtyři povedenější ponuré scény (zvláště pak až v samotném závěru) to nevytrhnou ani na průměrné ohodnocení.


Hodnocení:

30% 



Žádné komentáře:

Okomentovat