0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 12. 2019

Nattevagten (1994)


Asi jen málokdo z vás by chtěl pracovat jako noční hlídač v márnici…


Martin se během studií práv rozhodne vylepšit svůj rozpočet a tak přijme práci hlídače v nemocniční márnici. Kanadský žertík jeho přítele Jense však odstartuje doslova lavinu potíží, které náhle obklopí Martina. Nejenom že jej začne otravovat pouliční šlapka, se kterou se jednou sešel, ale má i podivné vidiny a jeden z doktorů jej začne mít za blázna. Nemá ani tušení, že se dostal do hledáčku sériového vraha, který vraždí mladé prostitutky a vše se snaží hodit právě na něj. Všechny stopy totiž vedou k mladému hlídači, kterému nezbývá nic jiného, než se pokusit očistit své jméno…



Režie: Ole Bornedal

Rok výroby: 1994
Délka: 107 min
Země: Dánsko
Alternativní název: Nightwatch

Hrají:
Nikolaj Coster-Waldau...(Martin)
Sofie Gråbøl...(Kalinka)
Ulf Pilgaard...(komisař)
Kim Bodnia...(Jens)
Lotte Andersen...(Lotte)
Rikke Louise Andersson...(Joyce)
...a další


Režisér a scénárista v jedné osobě Ole Bornedal si tímto kouskem „zadělal“ na docela zajímavou kariéru. Je nutné především podotknout, že Nattevagten je hlavně krimi-thriller, který v sobě ukrývá i částečně hororové prvky, jenž natolik okouzlil americké producenty, že režisérovi nabídli krátce po premiéře, aby pro ně natočil remake svého vlastní filmu, který budete znát pod názvem Nightwatch (1997) – v českém překladu Hlídač mrtvých. V hlavní roli se představil Ewan McGregor. Oba filmy jsou si hodně podobné (samozřejmě nejen téměř totožnou zápletkou, ale i celkovou atmosférou a kvalitou).

I zde se může film opírat o děsivost prostředí, kde se většina děje odehrává – ony celkově mají márnice a patologie své osobité“ kouzlo a pach“, které dokáže i přes obrazovku své televize či monitor počítače doslova „cítit“ na vlastní kůži. Což také výrazně dopomohlo k vytvoření potřebné atmosféry, zvláště pak v druhé polovině filmu, která nám nabídne několik dramatických okamžiků, nepříjemných situací, v nichž by se chtěl ocitnout jen málokdo a tak trochu i podivné sexuální spíš až morbidní napětí (kdo by si chtěl užít sex s partnerkou či partnerem vedle mrtvol, nebo rovnou souložit přímo s nimi…fuj).

Přiznám se však, že i já jsem jako první viděl remake a tak jsem samozřejmě nemohl neporovnávat. Oba filmy toho mají moc společného (jak klady ta i zápory), ale tady bylo přeci jenom o trochu horší herecké obsazení. I tak dám však originálu stejné hodnocení, protože u remaku měl Ole Bornedal možnost poučit se ze svých chyb, dotáhnout některé slabiny a přesto to i tak vypadalo skoro stejně.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat