0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 12. 2019

Lost Platoon, The (1991)


I upíři si občas rádi zabojují v nějaké té nesmyslné lidské válce…


Jonathan Hancock je válečným zpravodajem, který poslední roky „navštívil“ všechny válečné konflikty, v nichž figurovala americká armáda. Nejde ani tak o to, že by byl tak vášnivým vlastencem a dobrodruhem, ale spíše touží již od druhé světové války nalézt jistého Hollandera, který jej před mnoha lety ve Francii zachránil. Dal mu totiž napít své vlastní krve, aby ON mohl přežít. Dlouhou dobu se mu nedařilo až nyní – v bojích v Nikaragui. Hollander je totiž starý upír, který se již od dávných časů účastní každé bitvy a války, ve které bojují Američané a společně se svými třemi společníky se nyní postavil ruským vojákům a nájemným žoldákům, které vede krutý velitel Vladimir, jenž rovněž skrývá temné tajemství…



Český název: Ztracená četa

Režie: David A. Prior
Rok výroby: 1991
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
David Parry...(Jonathan Hancock)
William Frederick Knight...(Hollander)
Stephen Quadros...(Walker)
Sean Heyman...(Keeler)
Michael Wayne...(Hayden)
Roger Bayless...(Vladimir)
Michi McGee...(Tara)
...a další


Opravdu hodně dlouho jsem sháněl tento válečný kousek s hororovými prvky a až teprve nyní, se mi to po několika letech konečně povedlo. Proč když je to céčkový brak a má na netu nízké hodnocení? Vlastně ani nevím, snad jen proto, abych jej měl ve své sbírce a navíc mám rád mix žánrů a válečné horory rovněž. V tomto případě však musím smutně konstatovat, že tenhle kousek je skutečně hodně špatný a to po všech stránkách.

Drtivá většina akčních pasáží je dost úsměvná (no spíše trapná) a soustředí se jen na krátkou přestřelku, kde půl minuty na sebe všichni pálí bez hnutí, aby následně jeden po druhém popadali, sem tam vybuchne granát, nebo to okoření nějaký ten debilní dialog. On celkově scénárista a režisér v jedné osobě pojedl dost vtipné kaše, protože nás doslova zásoboval naprosto debilními situacemi a nějaká upírská mytologie mu byla absolutně u prdele. To že se upíři procházeli ve dne bych snad i dokázal překousnout, stejně jako jejich rozdílné uniformy a vybavení (však každý se „zrodil“ v jiné historické bitvě), ovšem potom tedy nechápu jejich potřebu se vrhat do přestřelek, když mohli v rychlosti všechny sejmout – asi je to „hraní si s protivníkem“ bavilo, no a nepotřebovali ani sát krev. Navíc tu upír umřel na probodnutí ostrým klackem, tu zase jen na obyčejné propíchnutí nožem (a stříbrný rozhodně nebyl).

On celkově tento film moc hororových prvků nenabídl (kromě přítomnosti upírů), spíš šlo jen o přehlídku laciných přestřelek, stupidních situací a dialogů. Možná to mělo v sobě skrývat nějaké to morální poselství, ale jeden by se z toho málem unudil k smrti. Závěrečná pasáž a boj upírů proti sobě už toho moc nezachránil. Ale alespoň díky těm pár záchvěvům trošku zajímavé podívané tomu můžu dát podprůměrné ohodnocení a ne rovnou ODPAD.

Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat