0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 12. 2019

Blair Witch (2016)


Tak už je to tu zas a pořád stejná nuda!


Uběhlo dlouhých dvacet let, od zmizení trojice mladých studentů, kteří se vydali do Burkitsville v Marylandu, aby zde natočili dokument o místní legendě – Čarodějnici, jenž měla mít na svědomí několik dětí. James Donahue bratr Heather nikdy nepřestal věřit, že by jeho sestra mohla být stále naživu, nebo se alespoň ukázalo, co že se jí v tamních lesích skutečně stalo. Až nyní narazí na video na youtube, na kterém by měla být zachycena jeho sestra, což mu dává novou naději. Společně se svými přáteli Lisou, Peterem a Ashley se rozhodne vydat do Burkittsville, aby zde za pomoci dvou místních mladých lidí zjistil, co se tehdy skutečně stalo. Jenže brzy po vkročení do lesa se začnou dít podivné věci a čeká zde na ně nejhorší noční můra jejich života…



Český název: Blair Witch: 20 let poté

Režie: Adam Wingard
Rok výroby: 2016
Délka: 89 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
James Allen McCune...(James Donahue)
Callie Hernandez...(Lisa Arlington)
Corbin Reid...(Ashley)
Brandon Scott...(Peter)
Wes Robinson...(Lane)
...a další


Chtěl bych vám dopředu říci, že původní film Záhada Blair Witch (1999) z celé duše nesnáším a patří mezi TOP 10 nejhorších filmů, které jsem zatím viděl. Tudíž jsem k tomuto pokračování přistupoval již od samotného začátku s velkým odporem. Dodnes si pamatuji ten boom, který Záhada Blair Witch vyvolala. Většina mých spolužáků i známých z něj byli úplně na větvi a já byl za svou kritiku docela dost peskován. Pamatuji si však, že jsem u toho nevýslovně trpěl nudou a navíc jsem nevěřil onomu „podle skutečné události“…

Musí se ale nechat, že tvůrci na této banální historce vydělali neskutečné prachy a množství lidí jim nehorázně skočilo na špek. Navíc se dá The Blair Witch Project společně s ještě starším Cannibal Holocaust považovat (ne oni jimi skutečně jsou) za průkopníky „ found footage“. Následně se díky nim strhla doslova lavina a tento subžánr dodnes plodí každý rok množství jejich následovníků…Čehož samozřejmě hodlal Adam Wingard náležitě využít, dostal mnohem větší rozpočet (5 miliónů je rozhodně více než 60 000), nicméně ani to mu velký úspěch nezaručilo. Jasně tento film vydělal taky slušné peníze (45,2 mil), ale svému předchůdci se ani zdaleka nepřiblížil. A proč? Protože generace, která tehdy Blair Witch žrala, už dnes jaksi vyrostla a podruhé se za nos vodit nenechala – ani ta dnešní – na kterou se každoročně valí jedno found footage za druhým.

Musím však uznat, že oproti původnímu kousku, tohle mělo alespoň trochu zajímavou atmosféru v závěrečných patnácti minutách a objevilo se tu i několik rádoby „lekacích scén“ (létající stan, zlomení Talie vejpůl). Jinak to ovšem i zde spočívalo jen v nudném běhání po lese, zoufalém křikotu a bečení do třepotající se kamery…). Jinak ale celkem bída a nic, co bychom už neměli šanci vidět někde jinde. Kus klacku, pyramida ze šutrů a rozmazaná šmouha – to už dneska vyleká leda tak osmileté děcko.

Blair Witch: 20 let poté je tak ve finále jen další zbytečností, která vznikla jen proto, že si zase někdo usmyslel - oprášit něčí starou slávu a vyrýžovat z toho nějaký ten dolar. Jinak je to jen další podprůměrný škvár, který jsem viděl poprvé a zcela jistě i naposledy. Líbilo se mi to ale o chloupek více než původní Blair Witch.

Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat