0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 11. 2019

In the Tall Grass (2019)


Ve vysoké trávě na vás nemusí čekat jen klíšťata…


Sourozenci Becky a Cal cestují autem do San Diega, kde hodlá těhotná mladá žena dát své ještě nenarozené dítě k adopci. Během jízdy se jí udělá nevolno a tak zastaví před starým kostelem. Když tu náhle uslyší zoufalé chlapecké volání o pomoc z vysoké trávy před nimi. Vydají se tedy po jeho hlase, ale záhy se v zeleném labyrintu sami ztrácejí a jak plyne čas, zjišťují, že s tímto místem i samotným vysokým porostem není něco v pořádku a cesta zpět jakoby neexistovala…




Český název: Ve vysoké trávě

Režie: Vincenzo Natali
Rok výroby: 2019
Délka: 101 min
Země: Kanada

Hrají:
Laysla De Oliveira...(Becky DeMuth)
Avery Whitted...(Cal DeMuth)
Harrison Gilbertson...(Travis McKean)
Patrick Wilson...(Ross Humboldt)
Will Buie Jr....(Tobin Humboldt)
Rachel Wilson...(Natalie Humboldt)
...a další


Filmy podle románů Stephena Kinga mám docela rád a řada z nich patří mezi moje oblíbené, ovšem tento kousek mezi ně rozhodně patřit nebude. Mám rád hlavně starší Kingovu tvorbu (moc novějších knih jsem od něj popravdě nečetl, protože už na to jaksi nemám čas), takže bohužel nemůžu moc srovnávat, jak se tento film přiblížil své stejnojmenné předloze. Nicméně mi přišlo, že sám King i jeho synáček „Joe Hill“ zřejmě při psaní sami vykouřili trošku toho zeleného matroše a během toho se k nim připojil i režisér Natali a trio producentů. V následném opojení si plácli a za pár let až byli prachy, natočili tohle „veledílo“. Ostatně jak jsem se dozvěděl z internetu, marihuana se ve finále objevila i v samotné knize.

Kingovu i Hillovu rozmanitou představivost dokážu ocenit v knihách, při kterých mám šanci dát průchod své představivosti, ovšem když to někdo převede na filmové plátno, občas se z toho vyklube (ne)pěkný průser. Tady to vyložená katastrofa nebyla, to v žádném případě, ale 101. minut trvající pobíhání ve vysoké trávě a množství časových smyček – které z toho spíš dělaly místy dost těžce stravitelný guláš – to tedy žádné velké vzrůšo nebylo. Podobně laděné filmy mi nevadí, ale nesmí obsahovat zbytečně moc nepříliš záživných pasáží a těch tady bylo až požehnaně. Přitom samotný úvod byl vcelku zdařilý. Mělo to potřebnou atmosféru i osobité kouzlo z „neznáma“, což jsem samozřejmě hltal plnými doušky. Jenže někde v polovině tomu začal docházet dech. Okořenili to sice trochou toho potřebného násilí a zoufalého boje o přežití i touhou dostat se z toho zeleného pekla ven, ale i tak to místy dost skřípalo.

Co se vizuálu týče, tak tady jsem byl docela spokojený. Kamera byla slušná, střih taky nebyl nejhorší (občas sice až moc chaotický, ale to patřilo k věci). Co se hereckých výkonů týče, tak tady jsem byl taky jakžtakž spokojený, Patrick Wilson v záporné roli – to se zas tak často nevidí, zbytek podal průměrný (dobrý) výkon – což vlastně tak trochu potrhlo i celkovou průměrnost tohoto filmu. Alespoň ale vím, že až na mě bude někdo hulákat z kukuřice nebo vysoké trávy, tak se na něj mám vysrat a raději nechám „pomoc“ na druhých…

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat