0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 7. 2019

Ghost Stories (2017)


Můžete být skeptikem jakým chcete, ale nadpřirozené síly a vaše minulost, vás vyvedou z omylu…


Profesor Goodman má poněkud netradiční zaměstnání: zabývá se průzkumem a odhalováním /zpochybňováním paranormálních jevů, nejrůznějších šarlatánů a spirituálních seancí. Je velkým skeptikem a stojí si za názorem, že na vše existuje racionální vysvětlení a „duchové či nadpřirozené síly“ prostě neexistují. Ovšem jen do chvíle, kdy jej kontaktuje jeho dávný vzor a kolega, který ho požádá o prozkoumání a uzavření třech případů, ke kterým se už nestihl dostat. Goodman nabídku přijme, ale během jejich vyšetřování se ON sám dostane nejednou do nepěkné situace a jeho pevná víra a otázka racionality se doslova otřesou v základech. Odpovědi bude muset hledat i ve své minulosti…



Režie: Jeremy Dyson, Andy Nyman

Rok výroby: 2017
Délka: 98 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Andy Nyman...(Profesor Goodman)
Paul Whitehouse...(Tony Matthews)
Alex Lawther...(Simon Rifkind)
Martin Freeman...(Mike Priddle)
Jake Davies...(Desi Callahan / Kojak)
...a další



Svým způsobem dosti netradiční „duchařská antologie“ nám postupně nabídne tři různorodé případy, jejich obsah i samotná kvalita se v ledasčem liší, ale přesto je i něco spojuje. Tím nemyslím jen hlavní postavu, která je vyšetřuje, ale i fakt, že jejich úvody nejsou zrovna moc záživné, občas se v nich objeví i kapka toho černého humoru, ale když už se oni „postižení“ dají do vyprávění, pocítil jsem zlepšení atmosféry a nenudil jsem se u toho.

Ten první s hlídačem starého a opuštěného psychiatrického ústavu byl vcelku snesitelnou, leč nikterak originální podívanou, která nám nabídne již mnohokrát použité rádoby lekací scény, ale i tak si tu atmosféra držela snesitelnou úroveň. Finální vyústění této zápletky možná některými slabšími jedinci i trošku zatřese, ale žádná velká sláva se nekonala.

Druhý příběh se točí okolo podivínského mladíka, který nežije zrovna v ukázkové rodině, sám rád lže, jeho pokoj je vybaven nejrůznějšími a hlavně dost děsivými kresbami a řídí auto i bez řidičáku. Což se mu jedné osudné noci stane osudné. Srazí totiž podivné stvoření, které mu od té chvíle nedá ani trochu oddechu a jeho psychika zůstane natrvalo otřesena…Tady se mi asi nejvíc líbila ona pasáž v mladíkově domě, kde bylo na první pohled vidět, že nic není v naprostém pořádku, ON sám se choval jako pako a ty malůvky na zdi pokoje byly opravdu úchvatné. Digitální zpracování ala Ent z Pána prstenů už tak oku lahodící nebyl.

No a ten poslední o dospělém muži, jenž dlouho otálel se svou manželkou s dítětem a když už se jim konečně zadařilo, tak mělo na svět přijít cosi ďábelského, tak ten byl dobrý snad jen při jeho vyvrcholení s brokovnicí a prostředím kde se natáčelo. Jinak tam totiž moc kvalitní podivné k vidění nebylo. Což byla škoda, protože potenciál dané situace mohl být mnohem lépe využitý.

Všechny tři příběhy pak prováže opravdu nepovedený a divný konec, který se mi nelíbil už vůbec. Tvůrci se tomu sice snažili dát šokující odhalení, ale já zůstal spíše zklamán a navíc jsem se cítil i tak trochu podveden. Ghost Stories tak nakonec vidím jako obyčejný průměr s několika slibnými momenty, ale nezvládnutým „vyvrcholením“. Nic, co bych musel vidět znovu.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat