0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

11. 1. 2012

S.S.D. (2008)

Netradiční ruská reality show, která se promění v zoufalý boj o přežití.
V Rusku se připravuje nová televizní reality show ‘‘Pionýrský tábor‘‘, kde si vítěz odnese krásnou sumu milion rublů. Proběhne casting, na kterém je vybráno deset soutěžích. Pět dívek a pět chlapců odjede do starého a opuštěného pionýrského tábora, kde mají začít hrát svou největší hru života. Na místě je čeká atraktivní moderátorka, která je zavede do oploceného, kamerami a psy hlídaného komplexu. Poté jim začne vysvětlovat pravidla soutěže, podle kterých každý týden soutěž opustí jeden ze soutěžících. Situace se však rázem změní poté, co je jeden ze soutěžících zákeřně zavražděn a ostatním dochází, že místo aby si zahráli o peníze, budou muset bojovat o svůj holý život. Spojení s televizním štábem i ochrankou tábora je přerušeno a z megafonu se náhle ozve neznámý hlas, který prohlásí soutěž za zahájenou. Jen se bude hrát podle jeho pravidel a vítěz si odnese svůj vlastní život. Přežít může jen jeden a záleží jen na záhadném vrahovi, kdo to bude. Pro soutěžící si připravil řadu hádanek, ale i důmyslných pastí, které určí pořadí jejich smrti.

Český název: S.S.D. – Spojení nenavázáno
Režie: Vadim Šmelev
Rok výroby: 2008
Délka: 110 min
Země: Rusko

Hrají:
Anfisa Chekhova ... (Alisa)
Dmitry Kubasov ... (Sasha)
Evgeniya Khirivskaya ... (Yana)
Artyom Mazunov ... (Pasha)
Ivan Nikolaev ... (Egor)
...a další

Ruským hororům jsem zas až tolik pozornosti nevěnoval, protože se ke mně dostávali jen velmi zřídka. Až teď poslední dobou se mi jich dostává požehnaně a musím uznat, že mají cosi do sebe. Tento survivor/slasher sice není zrovna dvakrát originální a ani jeho děj mě neposadil nějak zvlášť na zadek, ale musím uznat že své kvality určitě má. Neznámý ruský režisér se shlédl ve svých amerických bratrech v triku a rozhodl se natočit fenomén dnešní doby, čili reality show podle sebe a pěkně po rusky. Nějaké to laciné kopírování odsunul stranou a pokusil se dát svému příběhu jakousi duši čistoty, ale přece jenom tu a tam mu do ní ukápla nějaká ta zahraniční nečistota a děj samotný zas až tolik originální není.

Začátek filmu nás zavede do historie a ukáže nám jakou že to má tábor vlastně pověst a co se v něm kdysi odehrálo. Zdejší vedoucí pionýrského tábora se mi velice líbili. Jednomu jsou přednější erotické hrátky v lesíku, ten druhý se nepárá číst dětem nějaké ty pohádky, ale radši jim povypráví strašidelné historky. Jak se říká sovětská průprava, bič a mráz na vás. Potom se nelze divit tomu, že hlavně v Rusku vyrůstá převážná většina masových vrahů a mafiánů v Evropě a části Asie. Po tomto menším dýchánku se přeneseme do reality a podíváme se na zdejší casting, který se hemží nejrůznějšími individui. Jak už to tak bývá normální lidi nemají v reality show co dělat, takže do finále se dostala pěkná směska nejrůznějších teenagerů. Zdárný příklad je i v našich soutěžíš, kde o normálního člověka nezavadíš.

Charakteristika jednotlivých postav je opravdu velmi pestrá. Najdeme zde ranaře, intelektuála, machýrka, gothika, feťačku, silikonovou královnu atd. Každý z nich ve filmu přispěje svým dílem k dosažení alespoň průměrné podívané a zatímco některé z nich budete nesnášet hned od prvních minut, tak některé si takříkajíc zamilujete a jejich osud vám nebude lhostejný. Bohužel někteří se nepředvedou takřka vůbec a už od začátku podle jejich chování poznáte kdo bude na řadě mezi prvními. Bohužel tak jako tvůrci dokázali celkem s bravurou vytvořit rozmanité postavy, tak dokázali pořádně zmršit jejich úmrtí. Většina vraždících scén skončí ještě dřív než začala a střih připraví diváka o celou zábavu. Tomu nezbude nic jiného než se spokojit s obyčejnou zakrvácenou postavou zabranou z větší dálky. Tímhle mě autoři dost zklamali. Přitom většinu úmrtí ozdobil prapodivný příběh či ruská legenda, která měla našim hrdinům napovědět jak zemřou. Když k tomu navíc připočítáte vzájemnou nedůvěru, ostražitost a rivalitu můžete si být jistí, že vždycky dojde k hlasování. Osobně netuším jak bych se zachoval kdybych byl v jejich kůži, ale určitě by to byla vítaná možnost jak se zbavit člověka, kterého nemusím.

Horší už to bylo ve filmu s obrazem. Ona celkově kvalita kamerových záběrů a jednotlivé střihy jsou hodně zvláštní. Místy dokáží věrohodně zachytit vše potřebné a o záběr později je vše totálně rozladěné, nepřehledné a rozmazané. Jediné k čemu nemám absolutní výhrady je hudební vložka. Dobře zvolený hudební doprovod by byl ozdobou každého správného slasheru. Navíc koho už omrzelo poslouchat neustále jen angličtinu, tak si tady může procvičit ruský jazyk jako nikde jinde.

Většina herců měla účast v tomto snímku jako svou první štaci a u některých to bylo opravdu hodně vidět. Přehrávání a neustálé dívání do kamery trochu kazilo dojem z jejich už tak průměrného výkonu. Našlo se zde však i několik talentů, kteří mají před sebou slibnou budoucnost a bude záležet jen na nich jestli se bude odvíjet v hororovém žánru, nebo někde jinde.

Netradiční ruská reality show s krvavým překvapením uvnitř. Něco takového by potřebovali i naši slavní Velcí bratři či Vyvolení. Je dobře že se k nám začínají dostávat filmy i z této části světa a já jen doufám, že se v tom bude pokračovat. Rusové mají určitě velký potenciál, ale musí ještě vychytat spousty chyb aby se dali jejich díla označit za nezapomenutelný zážitek. Nejvíc mi vadil nevyužitý potenciál příběhu, který se zastavil někde zhruba uprostřed. K dobru jim ovšem počítám, že neprozradili vrahovu totožnost moc brzy. Určitě se na tenhle polokrvavý slasher podívám někdy v budoucnu znova.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat