0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

4. 1. 2012

What Lies Beneath (2000)

Každého jednou dostihne jeho minulost! Ovšem záleží jaké tajemství skrýváte...
Norman a Claire žijí ve spokojeném manželství. Žijí v krásném domě u jezera, on pracuje jako vědec na univerzitě a věnuje se genetickému výzkumu. Ona byla kdysi úspěšnou hudebnicí, ale kvůli manželovi se vzdala své kariéry a nyní žije jako žena v domácnosti. Její dospívající dcera bydlí na koleji a tak se můžou nerušeně věnovat sexuálním radovánkám a soutěžení se sousedy v milostných výkřicích. Jenže brzy se vše změní. Claire začíná mít zvláštní vidiny a zdá se, že v domě straší. Slyší podivné hlasy a občas ve svých záblescích vidí neznámou mladou ženu. Má tušení, že se muselo něco zlého odehrát v okolí domu. Manželství začne dostávat trhliny, protože Norman jí nevěří a donutí ji chodit k psychiatrovi. Jenže Claire se rozhodne pátrat na vlastní pěst a čím blíže se dostává k pravdě, tím větší ji hrozí nebezpečí. Protože tajemství, které tento dům skrývá, je děsivé a může vážně ohrozit její život.

Český název: Pod povrchem
Režie: Robert Zemeckis
Rok výroby: 2000
Délka: 124 min
Země: USA

Hrají:
Michelle Pfeiffer ... (Claire Spencer)
Harrison Ford ... (Norman Spencer)
Katharine Towne ... (Caitlin Spencer)
Miranda Otto ... (Mary Feur)
James Remar ... (Warren Feur)
...a další

V roce 2000 se doslova roztrhl pytel s psychologickými thrillery, které v sobě mají jistou dávku nadpřirozena a pořádnou dávku hororové atmosféry. Režisér Zemeckis se rozhodl zdatně konkurovat svému rivalovi Raimimu a jeho The Gift. Autor několika velice úspěšných filmů jako Back to the Future, Romancing the Stone, Forrest Gump nebo Cast Away se tentokrát rozhodl své pole působnosti přenést i do hororového žánru a tímto snímkem se mu to docela i povedlo. Aby dosáhl co největšího úspěchu, tak si do svého týmu pozval několik velice uznávaných lidí (např. Alan Silvestri – hudba) a do hlavních rolí obsadil uznávané hollywoodské superstar.

Začátek filmu se nese v dost decentním duchu, kdy se seznamujeme s hlavními hrdiny a sledujeme jejich šťastné chvíle. V tento moment se film první půlhodinku podobá spíše romantickým slaďákům a neustálé objímání a olizování začne po chvíli nudit. Režisér asi váhal jak začít, ale oba herci si to náramně užívali. Když potom přišla ta scénka s hlasitými sousedy, tak jsem se musel začít smát. Něco podobného totiž moc dobře znám. Mám rovněž velmi náruživé sousedy. Možná by jste si řekli, že musela nutně přijít nějaká ta erotická scénka s obnaženou Michelle, ale bohudík nepřišla. Sice i ve svém věku je pořád docela atraktivní, ale dívat se na dva nahé skorodůchodce se mi fakt nechtělo. Atmosféra filmu začala pomalu houstnout až uprostřed, kdy Claire a kamarádka přistoupili na duchařskou hru s tabulkou. V tu chvíli si možná slabší povahy trošku cvrnknou do kalhot, ale ostřílené mazáky to nemůže vystrašit. V té době byl hlavním tahounem hudební doprovod, který byl naprosto úžasný. I když z řad kritiků zazněli hlasy, že Silvestri hudbu okopíroval z mnohem slavnějších filmů. Přesto všechno však právě hudba dostala několik hudebních cen a ocenění.

V poslední půlhodince se konečně dostaví i dlouho očekávaný příchod nadpřirozena a rozehraje se důmyslná hra s divákovou představivostí, která korunuje docela zajímavým finishem. Tady si akorát mohli tvůrci trošku odpustit ten akční konec, který se mi zas až tolik nelíbil. Nicméně Ford a Pfeifferová předvedli velice solidní důvěryhodné výkony, které pozvedli rovněž úroveň celého filmu. Oba herce mám docela rád a viděl jsem spoustu jejich filmů. Jaká by to byla navíc duchařina, kdyby se zde neobjevilo i několik velice zdařilých efektů s mrtvou dívkou. Sice nešlo o nic co by nějak pořádně zapříčinilo divákovo leknutí, ale šlo o opravdu povedené scénky. Hlavně ta ve vaně.

V době natočení se stal film docela uznávaným i zatracovaným, dnes už patří jen do lepšího průměru. Scénář filmu má několik chybek a ve filmu se objeví i pár slabších či nudných chvilek, ale pořád je vidět poctivá práce režiséra a herců, kteří se opravdu snažili. Před pár lety by mé hodnocení bylo asi vyšší, ale dnes už stojím nohama na zemi a musím říct, že znám i mnohem lepší filmy s podobnou tématikou. Znám ovšem i mnohem horší.

Hodnocení:
Pro mě tento snímek zůstává lepším průměrem a dám mu 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat