0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

4. 1. 2012

Whisper (2007)

Chtěli přijít snadno k penězům a tak unesli malého chlapce. Netušili však, že peklo má s nimi vlastní plány.
Mladý pár Max a Roxanne si chtějí splnit svůj sen a otevřít si malou restauraci. Jenže nemají peníze a žádná banka jim nechce půjčit větší finanční obnos. Brzy se má jejich situace výrazně změnit, protože Maxe kontaktují dva jeho přátelé Sydney a Vince, kteří mají plán jak rychle zbohatnout. Stačí jen unést malého chlapce Davida a požadovat od jeho movité rodiny pořádné výkupné. Maxovi se plán moc nelíbí, ale nakonec se rozhodne do toho jít. Chlapce podle plánu unesou a všichni se schovají hluboko v horách v zapomenuté chatě. Zdá se, že jejich plán nemůže ztroskotat, ale netrvá to dlouho a začnou se dít podivné věci. Brzy zjistí, že s Davidem není něco v pořádku. Malý chlapec totiž dokáže ovládat temné síly a pod jeho nevinnou tváří se skrývá sám ďábel. Čtveřice únosců brzy na vlastní kůži pozná místo výnosného kšeftu opravdové peklo!

Český název: Šepot
Režie: Stewart Hendler
Rok výroby: 2007
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Josh Holloway ... (Max Truemont)
Sarah Wayne Callies ... (Roxanne)
Blake Woodruff ... (David Sandborn)
Joel Edgerton ... (Vince Delayo)
Michael Rooker ... (Sydney Braverman)
...a další

Všichni asi na první pohled poznáte, že se nejedná o žádné originální téma, ale už mnohokrát propraný děj o dítěti, které je převtělením samotného satana. Nejznámějším příkladem je dnes už kultovní film The Omen a malý Damien. Zatímco The Omen se dočkal velkých ovací po celém světě a dodnes ho diváci milují, tak řada jeho následovníků vyhořela na plné čáře. Film Whisper je někde uprostřed, protože ani on nepatří mezi hororové pecky, ale ani není žádnou lacinou kopií.

Režisér Hendler vsadil všechno na divokou kartu, protože do té doby ho nikdo neznal a pro něj byl tento snímek jeho premiérou, proto se rozhodl obsadit do hlavních rolí herce, kteří v době natočení patřili mezi nejsledovanější tváře Hollywoodu. Jsou jimi Josh Holloway, který září v seriálu Lost a Sarah Wayne Callies jenž pro změnu hraje v seriálu Prison Break. Jeho tah se mu poměrně vyplatil, protože oba podali docela solidní výkony a jejich tváře na obalu dvd či plakátu byli velkou vábničkou pro lidi.

Prostředí hlubokých a temných lesů dala šanci vzniknout tajemné atmosféře, protože smečka černých vlků, kteří kroužili kolem a jejich nenadálé útoky nejednou způsobí šok slabším povahám. Když se k tomu připojí ještě tajemné obrazy na zdech a šílené noční můry jednotlivých postav dostaví se kýžený pocit strachu. Navíc i hudební doprovod se docela solidně činil a přispěl rovněž velkou měrou k dosažení slušného prožitku z právě probíhajícího děje. Je jasné, že mnozí budou takzvané ‘‘nehody‘‘ brát z rezervou, protože se pořád nedá zbavit dojmu, že tohle jsme už někde viděli.

Nejzajímavější postavou je samozřejmě malý Daniel, který své tajemství a umění předvede ve snímku několikrát. Zatímco navenek působí dojmem úplného neviňátka, ve svém nitru má jen nicotnou prázdnotu a pekelnou touhu po obětech. Díky svým schopnostem se dokáže dostat do hlavy každého člověka, který se ocitne v jeho blízkosti a není problém ovládnout jejich hlavu. Tím právě obohatí film o několik solidních flashbacků, ve kterých máme šanci vidět solidní masakrování nevinných lidí. Ne vždy však jeho představitel Blake Woodruff předvedl přesvědčivý výkon, protože jeho projev nepůsobil moc přesvědčivě a to kazilo celkový dojem z jeho postavy. Je potřeba to přičíst k jeho mládí, ale na rozdíl od Damiena (The Omen), byl David slabším odvarkem.

Jakkoliv se celý snímek snažil vypadat co nejvíce přirozeně a originálně, tak se mu to mnohdy nedařilo. Lze zde najít celou škálu vypůjčených prvků a lekacích scén, které naštěstí zachránilo umění štábu je natočit slušným způsobem, který diváky neodradil. Proto bych označení laciná kopie určitě nepoužil. K dovršení maximálního prožitku to chtělo ubrat několik nudných dialogů a nelogických scén a více do filmu protlačit například samotné černé vlky, kteří byli velkým oživením.

Film Whisper mě bezesporu zaujal a nebyl pro mne ztrátou času, ale ani nebude patřit na seznam mých oblíbených filmů, které bych si musel pouštět častěji. Největší doménou zde byli samotné flashbacky a noční můry, která navodili místy příjemnou děsivou atmosféru. Určitě bych pochválil i herecké výkony většiny protagonistů, ale trochu mě otrávili používané nudné dialogy a několik nedůvěryhodných scén, které bych vystříhal. Jde o lepší průměr, který určitě stojí za shlédnutí.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat