0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

5. 1. 2012

Venomous (2001)

Geneticky upravení chřestýši jsou nepovedeným vládním projektem. Díky zemětřesení se dostávají na povrch a začnou ohrožovat obyvatele malého městečka. Navíc se armáda rozhodne zničit všechny důkazy a to doslova.
Americké městečko Santa Mirra Spears leží na okraji Mohavské pouště. Jediným větším vzrušením se tu stává občasné zemětřesení. Jenže právě to způsobilo, že už nic nebude takové jako dřív. Z podzemí vylézají desítky chřestýšů, kteří jsou geneticky upravení a místo jedu mají v sobě virus. Během několika dní v městečku umírá několik obyvatel na záhadný virus, který způsobilo hadí uštknutí. Doktor Henning a jeho bývalá žena doktorka Edmontonová musejí najít protilátku, protože nakažených a mrtvých je čím dál víc. Do všeho se navíc připlete armáda, která přijela kontrolovat situaci. Nikdo ovšem netuší, že Major Generál Sparks sem nepřijel pomáhat, ale zamést stopy po nezdařilém vládním experimentu.

Český název: Hadí stisk
Režie: Fred Olen Ray
Rok výroby: 2001
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Treat Williams ... (Dr. David Henning)
Mary Page Keller ... (Dr. Christine Edmonton)
Hannes Jaenicke ... (Dr. Eric Foreman)
Catherine Dent ... (Susan Edmonton)
Anthony John Denison ... (Maj. Gen. Thomas Sparks)
Geoffrey Pierson ... (Gen. Arthur Manchek)
... a další

Film má na svědomí velice podprůměrný režisér Fred Olen Ray, jehož snímky jsou nechvalně proslulým odpadem všech žánrů. Co film, to nezapomenutelný zážitek. Nedokážu si vybavit žádný z jeho filmů, o kterém bych mohl říct, že je super. Možná snad jedině Deep Space, který je průměrný. Tentokrát musím však říct, že se mu podařilo natočit podprůměrný hadí horor, na který se však dívat dá. Mezi jeho díla patří takové perly jako Glass Trap, Emmanuelle 2000, Mach 2, Inferno, Alienator.

Téma, které máme možnost vidět, je už stokrát okoukané. Jde o další nepovedený vládní experiment, který stvořil zmutované monstrum nebo geneticky upravil zvířata. Tady se jedná spíše o druhou možnost. Upravení chřestýši, kteří ve většině scén vypadají hodně uměle a jejich několikrát opakovaná scéna z vylezením na povrch mě už pěkně štvala. Jinak se ve filmu objeví většinou osamocení jedinci, kteří uštknou člověka, ale při scénách z podzemí máme mít představu, že těch hadů je tam hodně, ale na první pohled jde vidět, že pravých je jen minimum. Taky přenos viru z člověka na člověka mi přišel trochu ujetý, protože už vidím, jak se někdo dotkne vaší ruky a vy onemocníte (když je jasně řečeno, že se to nepřenáší vzduchem).

Tvůrci se snažili do filmu co nejvíc nacpat akční scény. Najdeme zde několik výbuchů, automobilových honiček, střílení. Někdy je to docela účelné, ale vše se nemá přehánět a tím se určitě nedrželi. Občas se tu objeví několik povedených hlášek, které odlehčily právě probíhající nudné dialogy. Kvalita záběrů není moc dobrá a připadalo mi, že kameraman má občas záchvaty, protože to třepání obrazu nešlo opravdu přehlédnout. Zvukový doprovod je odsunut trochu do pozadí, ale občas se objeví směsice příjemných melodií. Ve scénáři se však najde několik velice velkých děr a nesmyslů. (SPOILER) Doktor leze do tunelu. Ten má hladké stěny, žádné díry. Najednou se otočí a za ním je několik desítek hadů, kteří na něj vybafnou. Když se snaží utéct pryč, tak hadi za ním lezou po žebříku po postraních tyčkách. (KONEC SPOILERU)

Herecké výkony byly v mezích přijatelného průměru. Většina z nich se ve filmu moc neohřála, a tak mě nestačili znechutit. V hlavní roli se objevil Treat Williams, kterého znám především z filmů Deep Rising a Sweet Lies. Ještě víc než herectví zbožňuje létání.

Tento film je na internetu velice nízko hodnocen, ale já musím říct, že jsem viděl už spoustu horších hadích filmů. Většina scén je přitažená za vlasy a výsledkově to skončilo spíše než horor jako akční podívaná, ale svoje klady jsem si tam našel.

Hodnocení:
Osobně mu dávám 35%. Přikloním se ale spíš k většímu ohodnocení.

Žádné komentáře:

Okomentovat