0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

5. 1. 2012

Gorgonas (2004)

Argentinci nám nabídli netradiční animované podání bájné Medúzy…


Když na popovou scénu vtrhla skupina Elektra, složená s tří sester, vypukla po světě obrovská mánie a snad každý chtěl být na jejich koncertech. Podmanivá hudba a chytlavé texty okouzlily nejednu generaci. Jednoho dne se však sestry přímo na pódiu proměnily v bájné Gorgony a svět se ponořil do tmy. Většina lidí se proměnila v kámen a ti co přežili, se všemožně snažili bájná stvoření za každou cenu zlikvidovat. Leč marně. Nyní se odvážná dvojice rozhodla, že zkusí svůj osud a postaví se nebezpečným sestrám tváří tvář….
Režie: Salvador Sanz
Rok výroby: 2004
Délka: 12.min
Země: Argentina



Určitě si všichni pamatujete na staré řecké báje a pověsti, ve kterých figurovala také Medúza. O tomto stvoření bylo natočeno hned několik filmů a tak rozhodně nebylo od věci, že se někdo rozhodl natočit i krátkou animovanou verzi. Ta je sice pojata hodně moderně, ale Argentinci to zvládli s opravdovou bravurou a získali si můj nesmírný obdiv. Nádherně zpracovaný svět, jenž postihla zkáza v podobě zániku téměř celého města a jeho okolí. Diváci si hlavní náplň filmu uvědomí již po prvních obrázcích, ale celou zápletku budou rozplétat pěkně postupně s každým dalším krokem hlavní dvojice po ponurých chodbách Právnické fakulty. „Ne není to ta plzeňská!“.

Skvěle vybudovaná atmosféra je asi hlavní doménou celého snímku. Její postupné gradování je úplně dokonalé a byl jsem jí doslova vtáhnut doprostřed dění. Tisíce zkamenělých těl, chátrající budovy a nádech strachu jsou jen předzvěstí toho, co bude následovat. V okamžiku kdy na scénu přijde ohromující hudební doprovod, nastává totální destrukce nejen sluchového ústrojí. 

Pozadu nezůstává ani samotná animace, která se pánům povedla na jedničku. Když k tomu přidám ještě komiksový příběh, který nám poodhalí jak to všechno vlastně začalo je o zábavu postaráno. Asi nejvíce mě dostal onen pověstný pocit beznaděje a utrpení, který zde „smrdí“ na sto honů snad ze všech stran. 

Fanoušci podobných kousků by si tento animovaný short určitě neměli nechat ujít!!!

Hodnocení:
100%

Žádné komentáře:

Okomentovat