0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 7. 2021

Disappearance (2002)

Do opuštěných hornických městeček s podivnou minulostí raději nejezděte! Nemusíte je totiž už nikdy opustit!

Jim Henley společně se svými dětmi Kate a Mattem, novou ženou Patty a synovým kamarádem Ethanem vyráží na rodinný výlet do Nového Mexika. Jednou z jejich zastávek se má stát tajemné hornické městečko duchů Weaver, které se od roku 1940 nevyskytuje na žádné mapě. Když zastaví na zapadlé benzínce a optají se v tamním bistru na cestu, nikdo jim není schopný odpovědět, kde městečko leží. Všichni tvrdí, že o něm nikdy neslyšeli. Ani to však naší rodinku neodradí, aby následně neodbočili z hlavní cesty a nevydali se doprostřed pouště, hledat Weaver na vlastní pěst jen podle starodávné mapy, na které je městečko duchů vyznačeno...



České názvy: Ztraceni v poušti, Zmizelí

Režie: Walter Klenhard

Rok výroby: 2002

Délka: 92 min

Země: USA

 

Hrají:

Harry Hamlin...(Jim Henley)

Susan Dey...(Patty Henley)

Jer Adrianne Lelliott...(Matt Henley)

Basia A'Hern...(Kate Henley)

Jamie Croft...(Ethan)

...a další


A skutečně se jim podaří staré hornické městečko najít. Velmi záhy toho však budou litovat. Nejenom že se jim pokazí auto a nefunguje tu ani signál, ale při prohlídce starých budov naleznou videokameru se záznamem, na kterém je zachycen děsivý osud neznámých turistů. Někdo nebo něco je jednoho po druhém pronásledovalo a…Jim je přesvědčený, že jde o nejapný žert, ale během noci nabude přesvědčení, že zde skutečně nejsou sami a něco, nebo někdo je zpovzdálí pozoruje. Rozhodne se tedy vydat pro pomoc, ale městečko Weaver nenechá jen tak někoho odejít…

 

I mezi televizními filmy s nepříliš velkým rozpočtem se dá najít pár takových, které dokáží konkurovat svým dražším kolegům a to nejen co se příběhu týče, ale i celkovým zpracováním. Tento pouštní thriller – horor s mysteriózním nádechem se tu a tam objevuje i na našich televizních stanicích a určitě nejde o žádnou ztrátu času. Walter Klenhard sice dle mého nedokázal naplno využít potenciálu, který se tu nabízel, ale i tak si pro nás připravil vcelku zdařilou atmosférickou podívanou. Navíc si nelze nevšimnout jisté podobnosti filmem Hory mají oči, ale to jen okrajově (některé scény jsou si dosti podobné), oba filmy jsou si však i tak v mnohém odlišné.

 

Zde se totiž nesázelo na brutalitu, bizarnost a kupu mrtvol, ale spíše se tu pracovalo jen s náznaky neznámého zla skrytého vpovzdálí a divákova představivost dostala spoustu prostoru i díky hodně prazvláštnímu konci a postupně gradující atmosféře. I zde se objeví historka o hornících, bombě, podivných potomcích – ale i legendě o indiánském pohřebišti, UFO, nebo tajné vládní oblasti. Vše ale zůstane tak nějak neobjasněno, divák vlastně nic neuvidí – vše si musí domýšlet a fantazírovat. Občas prostě takové filmy nejsou na škodu – když divák zůstane v nevědomosti, proti čemu hlavní hrdinové stojí. Občas to ale dokáže taky nepěkně naštvat.

 

Co se hereckých výkonů týče, tak tady si taky nemůžu moc stěžovat. Všichni zúčastnění podali slušné výkony, postavy byly celkem sympatické – jejich chování uvěřitelné – no Harry Hamlin samozřejmě nad všemi kraloval. Dost se mi líbila i zvolená lokalita a samotné opuštěné hornické městečko. Něco takového bych chtěl někdy navštívit, už jen kvůli té atmosféře a historii. Bohužel se tu dá však narazit i na několik nelogických situací / prvků, kdy se nechal tvůrce poněkud unést a postrádalo to smysl a reálnost. Ale to mu tak nějak odpouštím, protože jako celek se mi film líbil.

 

Ztraceni v poušti určitě stojí za vaši pozornost. Jen musíte počítat hlavně s mysteriózní náplní, nikoliv s brutální a krvavou podívanou. To byste potom odešli nejspíš zklamáni. Osobně to vidím na lepší průměrnou záležitost.


Hodnocení:

60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat