0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 6. 2021

Devil's Tomb, The (2009)

Cuba Gooding Jr. a jeho skupina žoldáků, bude muset čelit v podzemních vykopávkách prastarému zlu, které se za žádnou cenu nesmí dostat na povrch…

Válečný veterán Mack a jeho skupina žoldáků dostanou další zakázku. Zakázku, ze které však příliš nadšení nejsou. Společně s doktorkou Elissou od CIA mají za úkol, odletěl do pouště na Středním východě, kde se nacházejí podzemní vykopávky a laboratoř, kterou měl na povel doktorčin otec Wesley. Jeho záchrana je prioritou, stejně jako zjistit, co se stalo s ostatními vědci a personálem, nicméně celá mise nese nálepku „přísně tajné“, takže o ní moc nevědí. Brzy však odhalí děsivé pouštní tajemství, které nemělo být nikdy odhaleno a záchranná akce se tak pro ně promění v hotové peklo. V podzemí na ně čeká něco, co nepochází z této planety, ZLO, jenž se nikdy nesmí dostat na povrch…



Český název: Ďáblova hrobka

Režie: Jason Connery

Rok výroby: 2009

Délka: 90 min

Země: USA

 

Hrají:

Cuba Gooding Jr....(Mack)

Valerie Cruz...(Dr. Elissa Cardell)

Franky G...(Hammer)

Jason London...(Hicks)

Taryn Manning...(Doc)

Stephany Jacobsen...(Yoshi)

Ron Perlman...(Wesley)

...a další


Počáteční nadšení z hvězdného obsazení a faktu, že jde o scifi horor s válečnou tématikou, vystřídalo záhy mírné znechucení. Ďáblova hrobka totiž jako celek zklamala, nevyužila svého potenciálu či samotné tvůrčí myšlenky ani z poloviny, navíc si nešlo nevšimnout, že se tu kradli nápady jak na běžícím páse, navíc tu byla k vidění i hromada nelogických prvků a některé hvězdy, se tu popravdě zrovna moc neohřály (třeba Bill Moseley) - Ron Perlman jen v úvodním videu a pak v samotném závěru – což byl takový podraz na diváky, jak nalákat co možná nejvíce diváků na známé jména.

 

Cuba Gooding Jr. to sám utáhnout nemohl, přestože měl po boku i několik pohledných hereček nebo rádoby drsňáků. Většina vedlejších postav se totiž chovala naprosto dementně (a to mělo jí o zkušené žoldáky). Mrtvých je tu sice dost, tu a tam se objevilo i celkem slušné gore, nebo zajímavé halucinace (přízraky), jenže většina scén byla sprostě ukradena z jiných filmů, atmosféra dost skřípala – když už se podařilo natočit alespoň trošku zajímavou pasáž (scénu), hned jí zas vystřídala další nudná (nezáživná) a tak se to pořád opakovalo do kola. Navíc se tu spousta flashbacků zbytečně opakovala, zřejmě aby se natáhla celková stopáž filmu.

 

A opravdu hodně často jsem si kladl otázku, zda jsou vojáci skutečně na archeologických vykopávkách, nebo jen v nějakém podzemním vojensko – vědeckém bunkru – protože vykopávky si představuju poněkud jinak. Nápad s padlým andělem, démonickým ovládnutím lidí, využívání nejděsivější noční můry (výčitky svědomí) jednotlivých postav – to vše mohlo být v naprostém pořádku. Jen to prostě chtělo lépe zvládnout po tvůrčí stránce, od scénáře, přes kameru, střih, zvuk. Všude se dali najít velké nedostatky, které kvalitu prostě sráželi dolů. Nevím no, Ďáblova hrobka na mě prostě působila, jako podprůměrná záležitost, která sice měla na víc, ale zůstalo jen u přání samotných tvůrců. Realizace a realita byly poněkud odlišné.


Hodnocení:

40%

Žádné komentáře:

Okomentovat