0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 6. 2021

Tell-Tale (2009)

Když vám srdce poručí zabíjet…

Terry Bernard je milující otec malé Angely, která trpí vzácnou degenerativní chorobou a především slušný člověk, jenž sám nedávno podstoupil důležitou transplantaci srdce. Vypadá to, že by konečně mohli být opět šťastní, navíc se do něj zahleděla pohledná dceřina ošetřující lékařka Elizabeth, jenomže osud si pro něj vybral jiný úděl. Úděl mstitele. Terry totiž začne trpět podivnými vidinami a záblesky vzpomínek svého neznámého dárce a vše vypadá, že ten se stal obětí brutální vraždy. Jakoby srdce toužilo po pomstě a dopadení všech vrahů. Ač se to zdá absurdní, Terry skutečně začne postupně odhalovat jejich identitu a stává se z něj krutý mstitel i proti své vlastní vůli…



Český název: Darované srdce

Režie: Michael Cuesta

Rok výroby: 2009

Délka: 93 min

Země: Velká Británie / USA

 

Hrají:

Josh Lucas...(Terry Bernard)

Lena Headey...(Elizabeth Clemson)

Brian Cox...(Phillip Van Doren)

Bea Miller...(Angela Bernard)

Jamie Harrold...(Kevin Stanovich)

...a další


Mysteriózní thriller s prvky hororu a dramatu, na němž se mimo jiné podílel i Ridley Scott a jeho bratr Tony, coby jedni z producentů, se inspiroval povídkou Edgara Allana Poea "The Tell-Tale Heart". Ačkoliv se zde dá nalézt několik opravdu nelogických momentů, jako celek se mi to docela líbilo. Vaše očekávání však nesmí být moc velké – zvláště co se hororové stránky týče, protože ta zde byla jaksi potlačena do pozadí a spíše to připomíná trošku drsnější scifi detektivku.

 

Největší doménou je zřejmě samotné herecké obsazení – zvláště pak ústřední trojice Josh Lucas, Lena Headey a Brian Cox (i když ten tu měl jen menší roli) podala vcelku solidní výkony. Příběh samotný nám totiž místy nabídne opravdu nedůvěryhodné momenty, nelogické až směšné prvky, ale i několik slušných scén, které přinesly nejen menší míru brutality, ale i emočních situací a dobrou atmosféru. Prostě taková všehochuť, která zcela logicky nebude šmakovat každému. Samozřejmě nebude chybět ani trocha romantiky, výčitky a slzy, ale tak bez toho bychom se snad i obešli. Leč bylo potřeba něčím vyplnit děj.

 

I samotná myšlenka vzbuzuje trochu nedůvěru, ale už jsme se mohli u filmů setkat s ledasčím, tak proč ne s pomstychtivým srdcem, které touží po spravedlnosti. Jen škoda, že ty jednotlivé vraždy vrahů nebyly lépe propracovány, ale tak režisér Michael Cuesta byl vždycky spíše na ty dramata. Tady se mu však mockrát nepodařilo strhnout divákovu pozornost nějakými vygradovanými okamžiky. Spíše to bylo obyčejná průměrná šeď.

 

Tell-Tale tak zcela po právu zapadlo mezi průměrné filmy, které stačí vidět jen jednou a zřejmě už od nich dáte ruce pryč. Snad jen skalní příznivci Leny Headey budou potěšeni jejími křivkami a výkonem, který rozhodně patřil k tomu nejlepšímu, co nám zde bylo nabídnuto.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat