0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 6. 2021

Saint Sinner (2002)

Démonické sestry Munkar a Nakir vás chtějí pánové pořádně…  

Roku 1815 bratři Tomas a Gregory žijí společně s mnichy v klášteře, který slouží církvi jako depozitář tajných, zakázaných či démonických předmětů. Tomas je však již od dětství rebel a rád by poznal všechny krásy, slasti i hříchy normálního smrtelníka. Jeho bratr je přesný opak, přesto se nechá přemluvit, aby společně prozkoumali nejnovější přírůstek ve sbírce jejich řádu, který tam byl zrovna přinesen. Jejich nevědomost a bláhovost však zapříčiní, že vypustí do světa dvě nebezpečné démonické Sukuby – sestry Munkar a Nakir. Těm se podaří zprovoznit Kolo času a prchnout do budoucnosti, dříve než zakročí starší mniši. Gregory za to však zaplatí svým životem a rozhněvaný Tomas je vyvolen, aby se vydal do 21. století, našel démonické sestry a zastavil je posvátnou dýkou, stejně jako to kdysi dokázal svatý Nicodemus. Sžírán vinou za smrt svého bratra, však bude muset čelit nejen Sukubám, ale i nástrahám moderního světa a především tamní policii, pro které se stává hlavním podezřelým ze série podivných vražd právě ON…



Český název: Svatý hříšník

Režie: Joshua Butler

Rok výroby: 2002

Délka: 90 min

Země:  USA / Kanada

 

Hrají:

Greg Serano...(Tomas Alcala)

Gina Ravera...(Rachel Dressler)

Rebecca Harrell Tickell...(Nakir)

Mary Mara...(Munkar)

Art Hindle...(Morgan Rand)

...a další


Hodně dlouho jsem tento céčkový televizní kousek z dílny Universal Pictures a Sci-Fi Channel vědomě ve své sbírce přehlížel. Napříč internetem jsou na něj totiž spíše negativní ohlasy, o čemž svědčí i velmi nízké procentuální ohodnocení. A popravdě po jeho zhlédnutí se tomu ani moc nedivím. Není to sice vyložená katastrofa, našlo by se tu i několik jakžtakž povedených momentů (scén), ale jako celek to má dost podprůměrnou úroveň a to téměř po všech stránkách. Clive Barker se musel asi divit, cože to někdo natočil za film podle jeho námětu (krátké povídky).

 

Divit se ovšem budou hlavně milovníci mytologických stvoření a démonologie. Succubus (zde rovnou dvě Sukuby) jsou zde ztvárněny jako dvě démonické šlapky pokryté špínou a slizem, cucající sílu a tělesné tekutiny z mužů jakýmsi „brčkem“. Což o to, ty herečky byly vážně hnusné (já bych spíše očekával poněkud pěknější zjevení), jen ty jejich herecké výkony nebyli rozhodně žádná velká sláva. A náš malátný hlavní hrdina, se taky zrovna dvakrát nepředvedl. Jediným štěstím bylo, že měl po boku vcelku zajímavou postavu detektivky Rachel, která to alespoň trochu zachraňovala a morbidní choutky démonických sester sebou tu a tam přinesly i náznaky zajímavé atmosféry.

 

Jako celek to však moc nefungovalo. Našla by se tu celá řada (ne)logických kopanců, hluchých míst a hlavně na tom byl citelně znát nepříliš velký rozpočet. Většinu z něj nejspíš vyplácali na podprůměrných speciálních efektech. Svatý hříšník tak zcela po právu patří mezi opomíjené hororové televizní kousky. Jediným jeho štěstím je, že znám ještě hodně mnohem horších filmů.


Hodnocení:

30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat