0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 1. 2018

Thing from Another World, The (1951)

Znáte původní „VĚC“? Že ne… no ani se vám moc nedivím.

Z Aljašky je na žádost doktora Carringtona vysláno vojenské letadlo pod vedením kapitána Hendryho, aby mu pomohlo při hledání neznámého úkazu, jenž byl zachycen pomocí speciálních přístrojů, které mají k dispozici na vědecké základně hluboko v Arktidě. Z nebes se tam mělo údajně zřítit (či přistát) podivné „těleso“ a je potřeba vše důkladně prošetřit. Na místě skutečně naleznou mimozemské plavidlo, které však zůstalo téměř celé uvězněné v ledu. Při pokusu o jeho vyproštění jsou použity trhaviny, které však vesmírnou loď zničí. Vyvolaný zmatek a zmar nad promarněnou vědeckou senzací, však náhle vystřídá radost, když je nedaleko nalezeno zmrzlé tělo mimozemské bytosti, kterou se vědci a vojáci rozhodnou převést na základnu k důkladnému prozkoumání. Dojde však k nedbalosti, tělo roztaje, následně obživne a uteče. Navíc to vypadá, že mimozemský tvor je nesmírně agresivní a ke svému přežití potřebuje lidskou či zvířecí krev. Při následném pokusu tvora chytit, dojde k úmrtí několika osob a kapitán Hendry je rozhodnutý jej zničit. S tím však nesouhlasí doktor Carrington a tak aby toho nebylo málo, dojde i ke konfrontaci vědců s vojáky…



Český název: Věc
Režie: Christian Nyby, Howard Hawks
Rok výroby: 1951
Délka: 87 min
Země: USA

Hrají:
Kenneth Tobey...(kapitán Patrick Hendry)
Margaret Sheridan...(Nikki Nicholson)
Robert Cornthwaite...(Dr. Arthur Carrington)
Douglas Spencer...(Ned Scott)
James Young...(Eddie Dykes)
James Arness...('The Thing')
...a další


Tak tohle první filmové zpracování Campbellovy povídky určitě zůstalo za očekáváním nejenom pána spisovatele, ale i lidí, kteří znají mnohem známější „Carpenterův remake“. Oba filmy se však opravdu nedají moc srovnávat, protože jejich třicetiletý odstup výrazně dopomohl mladší verzi pořádně zapracovat na detailech díky nové technice a navíc Carpenter se více držel předlohy, než tomu bylo zde. Což byl jistě také jeden z hlavních důvodů, proč si tato původní VĚC nikdy nezískala na svou stranu větší diváckou přízeň.

Ani film z roku 1951 však v mých očích nedopadl nikterak tragicky, přestože jsem zde postrádal pořádnou dávku napětí a atmosféra byla mnohdy hodně vlažná. Bylo však logické, že na tehdejší dobu neuvidíme žádnou exkluzivní potvoru, takže pokud se dokážeme povznést nad porovnáváním obou snímků alespoň trochu, budeme tento počin hodnotit jako průměrnou záležitost. Zde je totiž příběh založen především na dialozích (kterých je tu opravdu hodně), nejrůznějších vědeckých teoriích a na hororovou podstatu tu prostě nezbylo příliš prostoru. Což byla samozřejmě škoda.

Je však potřeba si uvědomit, že nebýt tohoto filmu, zřejmě by nikdy nevznikl slavný remake. Carpenter se totiž nikdy netajil tím, že jej právě tento film inspiroval k natočení mnohem úspěšnějšího remaku a samozřejmě i k přečtení samotné povídky  Who Goes There?, kterou Campbell stvořil roku 1938. Je ovšem pravdou, že tato verze se povídky příliš nedrží a ve své podstatě je minimálně jedna její polovina dost nezáživná. Samotné monstrum (tvor) je zde vyobrazen jako plešatá mužská postava s drápy (žádné mutace neproběhnou) a v celém filmu se objeví jen párkrát a vždy na velice kratičkou dobu.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat