0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 1. 2018

Creature Walks Among Us, The (1956)

Gill-man potřetí…

Úspěšný a hlavně bohatý doktor William Barton se rozhodne financovat výpravu vědců, se kterými hodlá chytit prehistorického Gill-man, který po útěku z Ocean Harbor Oceanarium zmizel v oceánu. Na palubě lodi mají i sonar, který jim má pomoci v pátrání a záhy se jim tato vymoženost vyplatí. Během lovu však dojde ke komplikacím spojeným s agresivitou Gill-mana, který je následkem požáru ošklivě popálený a pomalu umírá. Následně je přenesen na palubu lodi, kde vědci zjistí, že tvor má kromě poškozených žáber i nepříliš vyvinuté plíce a provedou tracheotomii. Zatímco Gill-man se pod sedativy uzdravuje a prochází vynucenou „evolucí“, doktor Barton svádí boj s ostatními vědci (kteří nesouhlasí s jeho postupy) i vzpurnou manželkou (kterou neustále ponižuje). Gill-man, který nyní může dýchat kyslík plícemi, však nehodlá skončit někde v kleci a snaží se dostat na svobodu…



Český název: Netvor přichází
Režie: John Sherwood
Rok výroby: 1956
Délka: 78 min
Země: USA

Hrají:
Jeff Morrow...(Dr. William Barton)
Leigh Snowden...(Marcia Barton)
Rex Reason...(Dr. Thomas Morgan)
Gregg Palmer...(Jed Grant)
Maurice Manson...(Dr. Borg)
Ricou Browning...(netvor - ve vodě)
Don Megowan...(netvor - na souši)
...a další


Jack Arnold v roce 1954 natočil velmi úspěšný film Creature from the Black Lagoon. O rok později následovalo pokračování Revenge of the Creature, které už však tak dobře nedopadlo a popravdě je to v mých očích nejslabší díl celé série. Třetí díl však již byl v režii jiného „kormidelníka“ a John Sherwood se pokusil navázat na úspěch svého předchůdce. Trojka je však dosti jiná – zvláštní – ne však špatná. Rozhodně na mě zapůsobila o něco lépe, než tomu bylo u dvojky. Což bylo samozřejmě dobře, protože to nakonec nedopadlo zas až tak špatně.

Opět jsme sice na začátku nuceni sledovat další lov Gill-mana – ten parchant je vážně nesmrtelný…Nicméně tu máme docela zajímavou partičku vědců, kteří kromě lovu obojživelníka řeší i osobní spory, vzplanou emoce a do toho všeho tu máme opět atraktivní ženskou postavu (herečku). Ta kupodivu zas až tolik Gill-mana nezajímá, ale zase se okolo ní točí polovina mužů na palubě. No a samozřejmě nesmí chybět ani scéna s bílými plavkami. To už jaksi k této sérii patří. Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy dojde k „proměně“ slavné nestvůry – nebo lépe řečeno začne dýchat plícemi a změní se částečně i její vzhled. Gill-man navlečený do hader – no to nebylo zrovna velké terno.

Nicméně jsem ocenil, že tento díl v sobě rozhodně nehodlal dusit emoce všeho druhu a hlavně že romantika šla stranou. Dokonce mi bylo i Gill-mana líto, když musel přes klec čumět na vodu…Ke konci filmu už to však nebylo zas až tak o něm, ale divák se rozhodně nudit nebude. Lidi jsou taky pěkné svině a William Barton byl téměř po celou dobu ta největší. Což samozřejmě okořenilo celý příběh a zlepšilo můj pohled na celý film. Kvalit jedničky to sice nedosahuje, ale dvojku to o něco málo překonalo.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat