0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 1. 2018

Birds II: Land's End, The (1994)

Hejno agresivních ptáků napadne malé ostrovní městečko. Dokáží se lidé zachránit, nebo podlehnou smrti z nebes v podobě stovek zobáků… 

Film začíná pohledem na hlídače pobřežní stráže, který odebírá vzorky vody, protože voda je pokrytá naftovým olejem. Vytáhne z vody mrtvého ptáka a odhodí ho do lodi. V tu chvíli se zvedne z pobřeží hejno mořských racků a zaútočí na něj. Nejdřív mu vyklovou oči a po té je jeho tělo pokryté desítkami ptačích těl. V tu dobu přijíždí trajektem na ostrov, který se jmenuje „Konec země“ učitel biologie Ted s manželkou May a dcerami  Jill a Joannou. Přijeli si na pár měsíců oddechnout od ruchu velkoměsta a na dovolenou. Ubytují se v jednom opuštěném domě na pobřeží.


Ted chce o dovolené napsat diplomovou práci, aby dostal lepší zaměstnání na vysoké škole. Jenže se mu nedaří nic napsat a navíc ho v noci trápí noční můry (před 5. lety měl autonehodu, při které zemřel jeho syn a on se s tím nesmířil). Dcerky se tady nudí a jedinou společnost jim dělá jejich pes Scout. Jednou se setkávají s tajemným Karlem, který bydlí v majáku. Kolem jejich domu se začíná objevovat velký počet ptáků a několikrát na Teda překvapivě zaútočí. Tomu to začíná být divné a chce celé věci přijít na kloub. Seznamuje se s Karlem a dozvídá se o ptácích víc. Vypadá to, že se chtějí pomstít lidem za znečištění jejich teritoria a nestalo se to poprvé (viz. První díl). Ptáci už jsou ve velkém počtu a tak jejich útok může začít…



Český název: Ptáci 2 : Konec země
Režie:  Rick Rosenthal
Rok výroby: 1994
Délka: 87 minut
Země: USA

Hrají:
Brad Johnson...(Ted)
Chelsea Field...( May)
Stephanie Milford...(Jill)
Megan Gallacher...(Joanna)
Jan Rubes...(Karl)
Tippi Hedren...(Helen)
... a další


Na začátek bych chtěl říct, že tento film je pokračováním úspěšného prvního dílu A. Hitchcocka.  Děj na sebe nenavazuje, ale má podobné rysy a hlavně se točí opět kolem hejna agresivních ptáků. Většina fanoušků původního filmu však tento kousek zavrhla a zadupala do země. Přitom si troufám tvrdit, že si to nezaslouží. Protože ačkoliv kvalit originálu nedosahuje tento televizní film ani z poloviny, pořád to je alespoň pro mne průměrná podívaná.

Film vlastně popisuje dvě věci: za prvé znečišťování prostředí a nereálnou pomstu ptáků na lidech a za druhé rodinou krizi, kdy se musí rodiče usmířit a ochránit své děti před smrtí z nebes. Herecké výkony se mi celkem líbili, navíc si zde malou roli zahrála i hvězda původních Ptáků Tippi Hedren, prostředí filmu bylo taky pěkné (ti pozornější si jistě všimnou, že dům ve kterém rodina přebývala, je ten samý, v jakém se odehrávala i většina děje v jedničce.

Ale je zas pravda, že film byl hodně nadsazený a útoky ptáků mi přišli hodně komické. Pokaždé zaútočili a úderem dvanácté hodiny zase odletěli zpět k útesům – no to spíš měli filmaři natočit film o upírech. Nejrůznější druhy ptáků se však činili, jen co je pravda a díky tomu jsme měli šanci vidět mnohem více napadených a mrtvých, než tomu bylo minule. I přes tyto nedostatky však trvám na svém a dávám filmu průměrné. Konec filmu zůstal opět otevřený, takže se můžeme možná dočkat dalšího pokračování. Podle posledních zpráv se chystá remake původního filmu. 


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat