0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 1. 2018

Shining, The (1980)

Práce správce hotelu sebou přináší značná rizika, zvláště když má toto místo pochmurnou minulost, je úplně izolováno od okolního světa a vaše psychika není tak silná, jak jste si původně mysleli…

Jack Torrance přijme práci správce odlehlého horského hotelu Overlook, který po sezóně zůstane úplně opuštěný a je potřeba aby se o něj někdo přes zimu postaral. Jack sebou vezme i svou manželku Wendy a malého synka Dannyho. Toto odlehlé místo si vybral především proto, že se chce opět naplno věnovat psaní a potřebuje ke své práci klid a inspiraci – což by mu zde mohlo být umožněno. A to i přesto, že byl informován o pochmurné historii toho místa (jeden z jeho předchůdců zde ze samoty zcvokl a zavraždil celou svou rodinu). Jenomže úplná izolace od vnějšího světa se začne podepisovat i na členech Torrancovy rodiny. Jack začíná být stále podrážděnější, neustále se hádá se svou manželkou a podle všeho začínají mít všichni podivné vidiny, které je dohánějí až na pokraj šílenství. To se samozřejmě nejvíce podepíše na samotném Jackovi, který se stále více přestává ovládat, je agresivní a vše vyvrcholí v obrovskou rodinou tragédii…



Český název: Osvícení
Režie: Stanley Kubrick
Rok výroby: 1980
Délka: 144 min
Země: USA / Velká Británie

Hrají:
Jack Nicholson...(Jack Torrance)
Shelley Duvall...(Wendy Torrance)
Danny Lloyd...(Danny)
Scatman Crothers...(Hallorann)
...a další


Jeden z mála případů, kdy nemohu srovnávat s knižní předlohou, protože jsem Kingovu knihu nikdy nečetl a nejspíš ani číst nebudu. Což je bohužel dáno tím, že jsem tímto příběhem nebyl zas až tolik okouzlený, jako mnoho jiných diváků. Osvícení mnozí považují za naprostý kult a legendu, ale já se po jeho zhlédnutí s tímto názorem příliš neztotožňuju. Není to špatný film, ale přece jenom jsem po všech těch chvalozpěvech, kladných recenzích a spokojených komentářích očekával opravdovou bombu a místo toho jsem se dočkal místy dost nevyváženého scénáře (děje), který mě až se to bojím říct, v některých pasážích uspával.

Psychologické peklo si představuju trochu jinak, ale to je jen můj problém. Izolovaný horský hotel vypadal velice pěkně (až jsem se divil, že právě v zimě ho personál i hosté opouštějí) a to jak z venku – ono bludiště bylo pěkné, stejně jako záběr silnice táhnoucí se po úpatí hor. No a vevnitř byl rovněž velice luxusně vybavený. Dokázal bych si tam představit strávit hezký víkend. Jenomže příběh se měl točit hlavně okolo ponuré historii tohoto místa a změně v chování hlavního hrdiny. S tím prvním jsme obeznámeni již na začátku slovně – poté i díky duchům zemřelých (taková scéna v koupelně byla opravdu super), jenže to druhé proběhlo tak rychle až jsem si žádného „postupného“ nevšiml.

Jack Nicholson byl magor už po deseti minutách a vše bylo „odbyto“ vloženým titulkem (po měsíci). Hercův výkon byl dobrý, to mu neupírám, ale nějak výrazně gradující atmosféru jsem tu nezaznamenal. Krev valící se z výtahu tu byla ukázána hned několikrát, duchové dvojčat jakbysmet, agresivita vůči manželce (mimochodem z té se postupem času stala pěkně odporná kreatura – tím myslím vzhledově a ani to přesvědčivé hraní Shelley Duvall zrovna moc nešlo – a hlavně kvůli ní tu čtvrtou hvězdu nedám…), no a malý synek – ten mě sral již od první scény, ale postupem času si mé sympatie přece jenom získal – zvláště pak ke konci filmu.

Tak kde sakra byla ta nezapomenutelná a dech beroucí podívaná? Snad jen pasáž, ve které Jack rozbíjí sekerou dveře, snese označení „legendární“, ale zbytek je jen lehce nadprůměrná záležitost. Plíživý děs, nervy drásající až k šílenosti přivádějící údajně nejlepší hororové drama všech dob, si představuju trochu jinak. Zlobte se na mě, jak chcete, ale tohle vidím tak na 60-65%.

Hodnocení:
60-65% 

Žádné komentáře:

Okomentovat