0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 1. 2018

Wolf Man, The (1941)

Legenda mezi filmy s vlkodlačí tématikou…

Larry Talbot se vrací z Ameriky zpět do Británie, aby byl svému otci podporou a časem přebral své povinnosti i panství. Jeho starší bratr totiž nedávno zemřel při lovu. V nedalekém městečku se seznamuje s pohlednou prodavačkou Gwen, která ho ihned okouzlí. Přestože je dívka zasnoubená, souhlasí, že se s Larrym půjde do cikánského tábora, nechat si vyvěštit svůj osud. Společně s nimi jde i její kamarádka Jenny, která je však následně napadena vlkem. Larry jí přiběhne na pomoc, je zvířetem pokousán, ale podaří se mu jej zabít stříbrnou holí ve tvaru vlka, kterou si téhož dne koupil u Gwen v obchodě. Bohužel tato smutná událost má nedozírné následky. Nejen že Jenny zemřela, ale v její blízkosti byla místními nalezena mrtvola cikána Bely. Koho tedy Larry ve skutečnosti zabil? Nikdo jeho historce o vlkovi nevěří, navíc tvrdil, že byl pokousán, ale na těle nemá kromě podivného znamení ve tvaru pentagramu ani škrábanec. Larry však cítí, že se s ním něco děje a brzy pocítí důsledky i následky vlčího kousnutí /prokletí na vlastní kůži…



Český název: Vlkodlak
Režie: George Waggner
Rok výroby: 1941
Délka: 70 min
Země: USA

Hrají:
Lon Chaney Jr....(Larry Talbot - Vlkodlak)
Evelyn Ankers...(Gwen Conliffe)
Claude Rains...(Sir John Talbot)
Warren William...(Dr. Lloyd)
Patric Knowles...(Frank Andrews)
Ralph Bellamy...(Montford)
Maria Ouspenskaya...(Maleva)
Bela Lugosi...(Bela)
...a další


Když se mě někdo zeptá, jaký film s vlkodlačí tématikou bych mu doporučil, je tato stará klasika vždy první volbou. Nedám na tento film dopustit a patří mezi TOP ve své kategorii. Ostatně studio Universal mě snad ještě nikdy nezklamalo. Přesto bylo natáčení filmu ve své době sázkou na nejistotu. Probíhala druhá světová válka, film tolik netáhl (zvláště pak hororový žánr), ale přesto se The Wolf Man nakonec svým tvůrcům vyplatil. Vždy se k němu vracím rád a to především díky velice dobrému hereckému obsazení.

Bela Lugosi si zde střihl jen velmi malou roli, ale i tak byl rozhodně velkým přínosem pro celý film. Zvláště pak jeho jméno táhlo podvědomí diváků jako magnet, ale nerad bych tvůrcům a ostatním účinkujícím nějak ubližoval. Lon Chaney Jr. Byl totiž rovněž zárukou velké kvality a jsem velice rád, že roli Larryho dostal nakonec on. Tento charismatický herec se se svou rolí popasoval velice dobře a postupná proměna jeho osobnosti (teď myslím především po psychické stránce) byla perfektní. Z veselého chlapíka se stala nešťastná „troska“, která se snažila zachránit především své blízké a milované, než sebe samého. Emoce tu sehrály rovněž důležitou roli, ale tím nejpodstatnějším byl samozřejmě samotný vlkodlak.

Věřím, že maskérům dalo pěknou fušku dosáhnout kýženého cíle, ale mě se hlavně líbilo, že tvůrci (scénárista a režisér) z něj nechtěli mít jen zabijácké monstrum, ale ponechali mu i špetku lidského chápání a citu. Což se projeví zvláště ke konci filmu. Navíc stopáž byla velice příjemná a na nudu tu prostě nezbude čas ani pomyšlení. Já prostě tento film zbožňuju a proto mu nemohu dát nic jiného, než plný počet!

Hodnocení:
100%


Žádné komentáře:

Okomentovat