0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 1. 2018

Dreamcatcher (2003)

Mrazivá krajina, čtyři přátelé, mimozemská invaze a další filmové zpracování jedné z knih samotného mistra Kinga…

Henry, Jonesy, Bob (Bobr) a Pete jsou nejlepšími kamarády již od dětství. Řadu let podnikají odpočinkový výlet do lesní chaty, kde debatují o životě, sexu, přítelkyních a ze všeho nejraději vzpomínají právě na zážitky z dětství. Poslední dobou se však na ně kupí řada problémů a nepříjemností a vše vyvrcholí jejich letošním příjezdem do hlubokých lesů. Sněhová vánice, divně se chovající zvěř a armádní vrtulníky jsou jen předzvěstí obrovské katastrofy, které se stanou nechtěnými účastníky. Ve chvíli kdy překročí práh jejich chatky neznámý muž, trpící podivnou chorobou se spustí sled událostí, které budou mít pro naší čtveřici (a nejen pro ni, ale pro celé lidstvo) nedozírné následky. Na Zemi se totiž dostali mimozemská stvoření, která využívají lidská těla jako inkubátory pro svou líheň a armáda pod vedením plukovníka Curtise a jeho budoucího nástupce Owena nehodlá připustit, aby se z této nehostinné krajiny kdokoliv dostal živý ven, aby mohl nákazu šířit dále. Lidé jsou uvrženi do karantény, zvěř i mimozemští tvorové likvidováni a vše se má ututlat před veřejností. Jenomže je zde ještě „Pan Šedy“, nelítostný a mazaný mimozemšťan, který hodlá zničit celé lidstvo, no a dopomoci mu k tomu mají nedobrovolně právě naši přátelé. Ti byli totiž v dětství obdarováni zvláštními schopnostmi, které jak se ukáže jim nemocný Duddits dal právě proto, aby je připravil na záchranu Země a zastavení mimozemské invaze…



Český název: Pavučina snů
Režie: Lawrence Kasdan
Rok výroby: 2003
Délka: 136 min
Země: USA

Hrají:
Thomas Jane...(Henry)
Damian Lewis...(Jonesy)
Timothy Olyphant...(Pete)
Jason Lee...(Bob / Beaver)
Donnie Wahlberg...(Duddits)
Morgan Freeman...(Abraham Curtis)
Tom Sizemore...(Owen)
...a další


Knižní předlohu od Stephena Kinga jsem samozřejmě četl mnohem dříve, než jsem viděl tento film a i z tohoto důvodu chápu nepříliš kladné divácké ohlasy, které dost často označují právě tento film za jednu z nejhorších filmových adaptací knih věhlasného spisovatele. Přesto si s nimi dovolím nesouhlasit, protože mě se Pavučina snů do jisté míry líbila, přestože kniha je minimálně o dvě třídy lepší a to po všech stránkách. Tvůrce totiž podstatnou část knihy vynechal, dost si do děje přidal vlastních věcí, některé situace překroutil a některé postavy nedostaly takový prostor, jaký by si bezesporu zasloužily.

Navíc kniha oplývala opravdu vynikající atmosférou, kterou snad každý čtenář hltal plnými doušky – což tady rozhodně nebylo v takovém rozsahu, jak bych si určitě představoval. Přesto i zde se dočkáme několika velice slibných pasáží, ve kterých se Kasdan docela vytáhl a i on nám nakonec naservíroval několik atmosférických zážitků, za které se rozhodně stydět nemusel. Přiznám se, že několikrát mě i lehce zamrazilo (u některých scén) a především scény s prchající zvěří a cizincem v chatě, byly opravdu vydařené.

Co už však filmu spíše uškodilo, byly speciální efekty (lety vrtulníku, samotný vzhled mimozemšťanů, atd.). To však nemluvím o hadovitých „lasičkách“, které se na nás vyvalily z řitních otvorů. Ty patří rozhodně k tomu lepšímu, co nám borci od speciálních efektů nabídli. Dále bych chtěl pochválit i většinu hereckých výkonů a to především pány: Thomas Jane, Morgan Freeman, Tom Sizemore a v neposlední řadě Damian Lewis. Ani po této stránce si tudíž nemůžu stěžovat a přestože se to někomu nemusí líbit, tak já dám tomuto filmu i z tohoto důvodu lehce nadprůměrné hodnocení.


Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat