0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 1. 2018

Lifeforce (1985)

Tento scifi film z vás doslova vysaje vaši životní sílu. To vše v režii samotného Tobe Hoopera.

Posádka raketoplánu Churchill objeví v závoji okolo ohonu Halleyovy komety cizí vesmírné plavidlo. Velitel Carlsen se rozhodne na první pohled prázdnou obrovskou loď prozkoumat a v jejím nitru nalezne kromě podivných vysušených netopýřích tvorů i tři neporušená lidská těla, ležící v průhledných rakvích. Rozhodne se je vzít sebou na palubu Churchilla, aby je mohli prozkoumat.


O třicet dní později se raketoplán Churchill objeví v blízkosti planety Země, ale nikdo na palubě nereaguje na signály a proto je vyslán další raketoplán na záchranou misi. Kromě třech těl lidských bytostí, jsou však všichni členové posádky Churchilla nalezeni mrtví, ohořelí. Je nařízeno, aby byly skleněné rakve dovezeny na Zemi k bližšímu prozkoumání. Těla jsou dovezena do Londýna, ale ještě dřív než se tým vědců pod vedením doktora Fallada pustí do jejich zkoumání, dojde k podivných událostem, které se záhy rozšíří do katastrofálních rozměrů. Zdánlivě mrtvé mimozemské bytosti se totiž „probudí k životu“ a začnou doslova vysávat životní sílu ze svých lidských obětí. Navíc se jim podaří z vědeckého objektu uprchnout a rozpoutat v ulicích Londýna hotovou apokalypsu. Jenže jak je zastavit? Pomoci odpovědět na tuto otázku by mohl velitel Churchilla Carlsen, který se jako jediný zachránil v záchranném modulu a nyní úspěšně „dopadl“ na Zemi…



Český název: Životní síla / Síla života
Režie: Tobe Hooper
Rok výroby: 1985
Délka: 116 min
Země: Velká Británie
Alternativní název: Space Vampires

Hrají:
Steve Railsback...(Tom Carlsen)
Peter Firth...(Colin Caine)
Frank Finlay...(Dr. Hans Fallada)
Mathilda May...(Space Girl)
Michael Gothard...(Dr. Bukovsky)
...a další


Tobe během své kariéry natočil několik velice úspěšných filmů (zvláště pak původní Texaský masakr motorovou pilou a Poltergeist), ale i řadu těch průměrných. Lifeforce je docela solidní scifi horor, který na tehdejší dobu místy oplývá neskutečným množstvím pozitivní energie, přestože se nikdy nestal „položkou v mé TOPce“.  Začátek filmu se totiž v mých očích nese v lehce nudném duchu, protože kromě gumových netopýrů a nahé ženské mě to moc nezaujalo. Potom se však film rozjel a divák si mohl užívat jakousi formu upířiny, ale předem upozorňuji, že toto označení je dost zavádějící.

Diváka až zamrzí, že se tvůrce (potažmo scénárista) více nevěnoval událostem, které se odehrály ve vesmíru na palubě Churchilla a až příliš brzy se přesuneme na planetu Zemi. To je jedna z věcí, která mi vadila asi nejvíce. Zvláště když měl scénář na starosti Dan O'Bannon, který má na svém kontě scénáře k Vetřelci, The Return of the Living Dead, nebo Dead & Buried. Místo toho se dočkáme směsice hned několika filmových žánrů, které se často doslova perou o to, který z nich bude mít navrch před ostatními, což byla taky škoda. Dočkáme se zde kromě kombinace scifi-hororu i katastrofického scénáře a trochu té romantiky – kterou bych například úplně vypustil, protože byla tím nejrušivějším elementem v celém filmu.

Naštěstí tu však máme mimozemské tvory, kteří se opravdu činili a tak nebylo o mrtvoly nouze. Kromě nahé ženy (ani se moc nedivím, že z ní byli kosmonauti tak nadržení a zvláště Steve Railsback si ty scény musel nesmírně užívat), tu máme i dva další mužské agresory. Jenže pak přišla třetí část příběhu, kdy se začnou hromadně stávat z lidí zombíci a v tu chvíli u mě snímek opět klesl. Zombie nemám v lásce skoro vůbec a zvláště ne poté, co je v ně promění počítačově udělaný modrý záblesk, který se tam půlhodiny prohání po obrazovce a zároveň ničí i domy. To je však jen můj pohled na danou věc a vy na ní nemusíte brát vůbec zřetel. V konečném zúčtování tak jde o lehce nadprůměrnou záležitost, které bych však vytkl dost věcí a to je hlavní důvod, proč tento film prostě nikdy nebude patřit mezi moje nejoblíbenější.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat