0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 1. 2018

C.H.U.D. (1984)

Kanalizace pod New Yorkem skrývají nejedno nehezké překvapení…

V jedné ze čtvrtí New Yorku se začnou ztrácet lidé a přestože se to vládní činitelé snaží všemožně ututlat, najdou se tací, kteří jsou těmito událostmi značně znepokojeni. Většinou šlo pouze o bezdomovce, žijící v podzemí (metru, kanálech), ale již bylo hlášeno i zmizení několika lidí přímo na ulici. Což se samozřejmě nelíbí policejnímu kapitánovi (Bosch), protože jednou z hledaných je i jeho manželka. Jeho nadřízení mu však zakazují do celé věci šťourat a tak se rozhodne pátrat na vlastní pěst. Spojí se s kontroverzním provozovatelem vývařovny pro bezdomovce (A.J.), který ohlásil zmizení bezdomovců a navíc sám viděl vládní vědecké pracovníky, potulovat se v městské kanalizaci. Nezávisle na tom se k nim připojuje i fotograf Cooper a společně se jim podaří odhalit děsivé vládní tajemství. Kanalizace totiž sloužila jako tajná skládka toxického a radioaktivního odpadu, ze které vzešel hrůzný experiment pod zkratkou C.H.U.D., který se vymkl kontrole a začal požírat nic netušící oběti…



Režie: Douglas Cheek
Rok výroby: 1984
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
John Heard...(George Cooper)
Daniel Stern...(A.J. 'The Reverend' Shepherd)
Christopher Curry...(kapitán Bosch)
Kim Greist...(Lauren Daniels)
George Martin...(Wilson)
...a další


Nic víc než průměrné béčko z 80 let od tohoto filmu nečekejte! To jen tak na úvod, abyste neřekli, že jsem vás dopředu nevaroval. Rozhodně nejde o žádnou pecku, kterou bych si hned musel přidat mezi své nejoblíbenější filmy, ale s trochou dobré vůle se dá tento film určitě přežít ve zdraví a dokonce se u něj místy i dobře pobavíte. Což sice jistě nebyl tvůrčí záměr, ale co už. Nicméně samotný začátek vás jistě zaručeně upoutá, protože tvůrci si dali docela práci s tím, aby dokázali diváky držet v nejistotě (cože se to vlastně skrývá v kanálech) a kromě pařátů toho moc neuvidíme.

Vzrůstající paniku a neklid se snaží vyšetřit nevrlý policista, který vás zřejmě svým „šarmem“ neokouzlí, ale mu tu po boku i dva herce (Daniel Stern a John Heard), které si jistě budete pamatovat především s komedie Sám doma. Oba pánové si nevedli vůbec špatně, takže co se hereckých výkonů týče, tak po této stránce si rozhodně stěžovat nemůžu. V jedné malé roli se tu objeví i John Goodman – ta má však jen jepičí život, ale zas pobaví. Většinu času se pak budeme potloukat ve špinavých kanálech, které dopomohli společně se slušným hudebním doprovodem k vytvoření ucházející atmosféry.

Tím nejdůležitějším ovšem byl (byli) samotní C.H.U.D. – kanibalští tvorové z podzemí, jejichž masky nebyly rovněž špatné, ale trvá docela dlouho, než se na scéně objeví v celé svojí kráse. Bohužel je zde k vidění i spousta žánrového klišé a nudných pasáží, které byly rušivým elementem v jinak průměrné podívané. Ale na tyto neduhy si věrní diváci (milovníci) béček již určitě zvykli, takže je to nepřekvapí. V konečném součtu tak můžu říci, že tento film neurazí, ale ani zrovna dvakrát nenadchne. Prostě čistý průměr.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat