0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 1. 2018

I Am Legend (2007)

Will Smith se pokouší najít protilék proti zákeřnému viru, který proměnil většinu obyvatel New Yorku a možná většinu lidské populace po celém světě v agresivní tvory lačnící po lidské krvi…

Vše začalo vytvořením „nového léku“, který měl dopomoci k boji s rakovinou. Jenže se projevili vedlejší příznaky, které měli katastrofické následky pro většinu lidské populace. Agresivní virus během krátké chvíle infikoval většinu lidí v New Yorku a ten byl uvržen do přísné karantény. Po třech letech se zpustošeným velkoměstem prohání ve svém automobilu armádní poručík a vědec Robert Neville, který zůstal z neznámého důvodu vůči viru imunní a zoufale se snaží najít poslední zbytky potravin a pohonných hmot. Společnost mu dělá jen jeho fenka Sam a několik figurín. Robert se snaží za každou cenu najít protilék a stále věří, že nezůstal jediným žijícím člověkem nejen ve městě, Spojených státech ale i na světě. Větší starosti než nedostatek jídla mu však každý večer dělá tma, protože s jejím příchodem se napovrch vrací zmutované oběti zákeřného viru…



Český název: Já, legenda
Režie: Francis Lawrence
Rok výroby: 2007
Délka: 101 min
Země: USA

Hrají:
Will Smith...(Robert Neville)
Alice Braga...(Anna)
Charlie Tahan...(Ethan)
Salli Richardson-Whitfield...(Zoe Neville)
Willow Smith...(Marley Neville)
...a další


Post-apokalyptická lahůdka, nebo jen další polo-zombie brak? Přesně tuto otázku jsem si pokládal hned několikrát, ještě než jsem vložil DVD do svého přehrávače. Zápletka nevypadala nikterak originálně, ale jak jméno režiséra, tak hlavního představitele ve mně vzbuzovali jistou naději, že by tentokrát mohlo jít o vskutku zajímavou podívanou. Tenhle film má skutečně skvělý začátek, kdy se Will prohání ve svém bouráku opuštěným New Yorkem a pronásleduje divokou zvěř (tahle scéna mě naprosto dostala). Lepší vstup na scénu jsem si snad ani nemohl přát.

Atmosféra v tu dobu měla neobyčejně zajímavé grády, protože divák pořád s napětím očekává, co že ten záhadný virus udělal se všemi obyvateli…Jakmile to však na nás tvůrci vybalí, tak jsem si musel zakrýt údivem ústa, stejně jako pornoherečka, když na ní vytáhne své nádobíčko její černošský kolega. Digitální zombíci vypadali k smíchu a já dostal chuť to okamžitě vypnout. Neudělal jsem to a ani toho moc nelituju, protože i v dalším průběhu filmu dokázal film držet stanovenou laťku napětí, akce, smutku a občas i humoru. Ovšem tento zvrat jsem až do samotného konce, prostě nebyl schopný pořádně rozchodit.

Nemám na mysli pronásledování srny do potemnělé budovy, ani následné hledání psa – v tuto chvíli byla atmosféra pěkně ponurá – přesně takhle to mám rád a navíc se mnou osud čtyřnohého přítele následně trochu zamával – docela jsem si to psisko oblíbil, jenže finální útok na barák – to už na mě bylo prostě moc. Prostě čím víc se začal film blížit ke svému konci, tím mě začal bavit míň a míň. Což byla obrovská škoda a ještě bych tvůrcům vytkl to, že se mohli více zaměřit na minulost hlavního hrdiny. To si však zřejmě nechali na pokračování, které nám už několik let pořád slibují. Třeba se jednou dočkáme. I přes mírné zklamání však v tomto filmu pořád vidím jistý příslib toho, že to se zombie tématikou možná není tak marné (hlavně s tou novodobou). 


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat