0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 1. 2018

I, Monster (1971)

Dr. Jekyll & Mr. Hyde tak trochu jinak…

Uznávaný doktor a vědec Charles Marlowe se snaží vytvořit sérum, které by dopomohlo lidem odbourat jejich „tajné“ psychické zábrany a poodhalit skrytá zákoutí jejich osobnosti. Nejprve vše zkouší na zvířatech a zdá se, že sérum na každého jedince působí jinak, ale ani to mu nezabrání, aby látku konečně vyzkoušel i sám na sobě.  Nechtěně tak přivede na svět své temnější druhé já, zlého pana Blakea. Ten se po nocích toulá ulicemi města, rád vyhledává konflikty a pomalu získává nad Marlowem kontrolu/převahu…



Český název: Já, zrůda
Režie: Stephen Weeks
Rok výroby: 1971
Délka: 75 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Christopher Lee...(Marlowe / Blake)
Peter Cushing...(Utterson)
Mike Raven...(Enfield)
Richard Hurndall...(Lanyon)
George Merritt...(Poole)
...a další


Dnes by se už našel jen málo kdo, jenž by neznal literární dílo Roberta L. Stevensona - Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, nebo alespoň nějaký film, který byl natočený na jeho motivy. Filmové studio Amicus, které má tento film „na svědomí“ se svého času chtělo vyrovnat mnohem úspěšnějšímu a slavnějšímu Hammer Film Productions, ale to bylo více méně jen zbožným přáním jeho zakladatelů. Výrazným rozdílem mezi nimi však nebyl jen rozdílný rozpočet na jednotlivé „produkty“, ale i kvalita scénářů, kulis a potažmo celého přístupu k natáčení. Aby se Amicus vyhlo soudním tahanicím a placení práv, mnohdy se uchýlili ke změně jmen postav i názvů filmů, protože jejich scénáristé zrovna originálními nápady nehýřili.

Jednou za čas dostanu chuť, zpestřit si svůj výběr filmů a sáhnu ve své bohaté filmotéce i do dosud příliš „neprobádaných složek“. Přece jenom jsem se po většinu času v poslední době věnoval převážně jen céčkovým monster filmům, známým hororovým sériím, slasherům a duchařinám a popravdě mě to už začínalo pomalu unavovat. Což byl také jeden z důvodů, proč jsem sáhl po tomto kousku, protože osvědčená dvojice Lee a Cushing mě prostě nemohla zklamat. Nebo jsem v to alespoň věřil. Je ovšem pravdou, že na téma Dr. Jekyll and Mr. Hyde jsem už viděl několik mnohem lépe zpracovaných filmů, než byl tento.

Musím však podotknout, že jako celek na mě tento film působil místy dost rozpačitě a příliš kvalitní podívané nám skutečně nenabídl. Neustálé střídání pohledů do doktorovy laboratoře, pánského klubu a zde vedených rozhovorů, totiž po krátké době začalo zavánět nudným stereotypem, který se naštěstí zhruba v polovině filmu snažili tvůrci okořenit „nočními výpady“ pana Blakea do temných uliček a díky tomu se alespoň nepatrně zlepšila i jinak dost stagnující atmosféra. Zde bych chtěl pochválit především práci kameramana a nutno podotknout, že rozmazaný obraz v některých pasážích (z pohledu hlavního hrdiny) na mě udělal mnohem větší dojem, než samotné akční pasáže (kupříkladu souboj s břitvou a nožem byl dost chabý).

Celou situaci ale alespoň částečně zachraňoval slušným výkonem Christopher Lee, na kterém režisér stavěl a jenž jeho představy splnil v rámci možností na výbornou. Na rozdíl od Petera Cushinga (který byl druhým želízkem v ohni) totiž dostal mnohem více prostoru ukázat svůj talent a navíc jeho postava byla mnohem zajímavější. Což je však dáno samotným příběhem. Z pohledu diváka to však byla škoda. I, Monster měl v mnoha směrech značné reservy k dokonalosti a tvůrcům se bohužel z toho nepodařilo vymáčknout víc, než jen obyčejný průměr.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat