0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 1. 2018

Swarm, The (1978)

Včelí zabijáci, hvězdné obsazení, výborný režisér a slušný rozpočet…Ani to vám však vždy nezaručí úspěch a slávu…

Po odmlčení raketové základny je na místo vyslán speciální tým a armáda, kteří však naleznou většinu personálu již mrtvou. Podivnou událost se jim snaží vysvětlit jistý doktor Crane, který se na místě najednou objeví a snaží se generála Slatera varovat, před blížící se přírodní katastrofou. Na svědomí jí má mít obrovský roj „afrických včel“, který podle všeho zaútočil i na tuto základnu. Generál mu nejdřív nevěří, ale jeho slova záhy potvrdí jedna z přeživších (Helena Anderson), které se z několika dalšími podařilo před agresivními včelami schovat. Velmi záhy jsou z okolí hlášeny další případy útoků včel a mrtvých začne přibývat. Tým vědců pod vedením Cranea a Hubbarda se snaží najít protijed a především způsob, jak včely zastavit, zatímco armáda je zatím nečinná a nechce rozpoutat ještě větší paniku. Jenomže roj míří do hustě obydleného Houstonu a vědci začínají být pomalu bezradní, protože jejich veškerá snaha přichází vniveč…



Český název: Roj
Režie: Irwin Allen
Rok výroby: 1978
Délka: 156 min
Země: USA

Hrají:
Michael Caine...(Brad Crane)
Katharine Ross...(Helena Anderson)
Richard Widmark...(generál Slater)
Richard Chamberlain...(Dr. Hubbard)
Olivia de Havilland...(Maureen Schuester)
Henry Fonda...(Dr. Walter Krim)
...a další


V době vzniku toho filmu by se snad našlo jen velmi málo skeptiků, kteří by nevěřili v další fenomenální kousek režiséra Allena. A zřejmě i on sám po úspěších svých dvou filmů The Poseidon Adventure a The Towering Inferno o svých schopnostech nepochyboval. Jenže se tentokrát chlapec dost přepočítal a svým způsobem si opravdu značně poškodil svou kariéru. Přitom měl k dispozici solidní rozpočet a hvězdné herecké obsazení, které mu mohl leckdo jen tiše (nebo i hlasitě) závidět. Jenže poté co tento film zcela propadl na všech frontách, jakoby se neúspěch promítl i do jeho dalších filmů a již nikdy se nedočkal opětovné slávy a uznání. Což byla samozřejmě velká škoda, protože jistý potenciál by se tu našel, jenže negativní prvky zcela převyšovali vše ostatní.

Samozřejmě musím začít slabým scénářem a hlavně přemrštěnou délkou filmu (já viděl tu delší verzi), která vás pomalu ale jistě začne zhruba od polovinu filmu uspávat. Navíc se zde dá narazit na tolik nelogických momentů, hloupého chování postav, nezáživných dialogů a místy až naivního tvůrčího přístupu, že se mi chtělo skoro až brečet. Vzhledem k tomu že v tomto případě jde spíše o katastrofický film (než o horor, bych očekával alespoň slušně propracované zkázonosné scény, ale kromě útoku na rodinku, to byla docela bída a místy neskutečně trapná podívaná. Pádem vlakového „modelu“ to začalo a plamenometnou show v ulicích města – následně v budově, tohle trápení skončilo. Vždyť to šlo natočit mnohem lépe a důvěryhodněji. To snad nemohl Allen myslet vážně…Vlastně mohl a podle toho to taky dopadlo.

Jediným světlejším bodem se tak stali herecké výkony některých zúčastněných, kteří se ze všech sil snažili prodat své zkušenosti, aby alespoň trochu navýšili credit tomuto filmu, jenže s tímhle špatným scénářem to prostě nebylo nic moc platné. Rád bych tady začal chlácholit, jak vše bylo super, ale prostě to nejde. Jako plus beru fakt, že se točilo s živými včelami, ale bohužel negativních věcí tu je mnohem více, než těch pozitivních a navíc ta doslova ubíjející délka.

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat