0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 1. 2018

Brain, The (1988)

Hodlá využít lidské slabosti a naivity, ale hlavně k tomu potřebuje opravdu velký mozek…

Obyvatelé malého městečka jsou zděšeni, nenadálým „přílivem“ sebevražd a vražd, které za několik posledních dní v jejich okolí rapidně přibylo. Útěchu hledají v televizním pořadu doktora Blakelyho, který právě zkouší nový psychologický program / výzkum. Jeho novým subjektem k vyléčení se má stát mladý student Jim, který ve škole provádí jednu lumpárnu za druhou a nyní mu hrozí vyloučení ze školy. Jeho rodiče dají na radu učitelů a přihlásí ho do psychiatrického ústavu, kterému Blakely šéfuje. Jim však pro něj bude opravdu tvrdým oříškem, protože na něj tajemné léčebné metody působí jen „napůl“ a on jim dokáže vzdorovat. Díky tomu si Jim uvědomí, že s tímto ústavem i doktorem Blakelym není všechno v pořádku a postupně začne poodhalovat děsivé tajemství toho místa…



Režie: Ed Hunt
Rok výroby: 1988
Délka: 94 min
Země: Kanada / USA

Hrají:
Tom Bresnahan...(Jim Majelewski)
Cynthia Preston...(Janet)
David Gale...(Dr. Anthony Blakely)
George Buza...(Verna)
Christine Kossak...(Vivian)
...a další


Tahle kanadská scifi-hororová blbůstka sice nikdy nezískala u diváků velké sympatie, ale přesto si nezaslouží býti odvržena do kouta či snad přiřazována k odpadním kouskům. Je však více než jasné, že se scénárista Barry Pearson nechal očividně do jisté míry inspirovat Cronenbergovým Videodrome, akorát s tím rozdílem že ani on ani režisér Hunt nedisponovali jeho kvalitou a nápaditostí ani z poloviny. Půjdu se ale raději věnovat hodnocení samotného filmu.

Již od prvních minut si nešlo nevšimnout jisté gumovitosti většiny speciálních efektů i vzhledu samotného monstra (pardón zubatého mozku), takže si divák docela rychle udělá vlastní obrázek toho, co jej zde čeká a předejde zbytečnému zklamání. Vše je navíc „zamícháno“ do humorného obalu, kdy se divák většině scén spíše zasměje, než aby se u toho měl snad bát a to i ve chvíli kdy gumová monster koule začne požírat svou oběť. Nevím, jestli to byl účel, nebo tvůrčí nemohoucnost, ale v mých očích to nevypadalo zas až tak špatně. Já se u filmu vážně docela bavil, protože za čistokrevný horor tohle prostě nepovažuji.

Největší vadu na kráse však vidím v docela velkém množství přihlouplých dialogů a popravdě bych více uvítal, kdyby se tu nemluvilo. Bohužel společně se závěrem přišla i nuda, která už dlouho nadrženě vykukovala zpoza rohu. Neustálé běhání po schodech nahoru a dolu – to prostě není žádné terno. Pokud máte rádi béčkové trashe a naivní zápletky, tak by vás snad tento film mohl zaujmout. Jinak se tomu raději vyhněte obloukem, protože tohle není opravdu pro každého!

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat