0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 1. 2018

Revenge of the Creature (1955)

Prehistorický obojživelník je zpět a dělá si zálusk na další atraktivní ženu…

Floridské Oceanárium vyšle dva „lovce“ do Amazonie, aby se zde pokusili odchytit prehistorického netvora (Gill-man), o kterém informoval veřejnost Dr. Carl Maia. Do Černé laguny je zaveze Lucas, který zde byl již s první výpravou a tentokrát se Američanům skutečně obojživelného (ne)tvora podaří chytit za pomocí dynamitu. Následně je v „kómatu“ převezen do výzkumného střediska Ocean Harbor, kde jej můžou vědci zkoumat a veřejnost obdivovat. Profesor Clete Ferguson a studentka ichtyologie Helen se pustí ihned do práce, ale agresivní leč vysoce inteligentní tvor s nimi moc nespolupracuje. Jeho touhu po svobodě však narušuje zájem o ženské pohlaví (jak jinak) a sympatická Helen jej okouzlí. Dokonce natolik, že poté co se mu podaří uniknout z nádrže, mladou ženu unese…



Český název: Pomsta netvora
Režie: Jack Arnold
Rok výroby: 1955
Délka: 82 min
Země: USA

Hrají:
John Agar...(Profesor Clete Ferguson)
Lori Nelson...(Helen Dobson)
John Bromfield...(Joe Hayes)
Grandon Rhodes...(Jackson Foster)
Nestor Paiva...(Lucas)
Ricou Browning...(netvor - ve vodě)
Tom Hennesy...(netvor - na souši)
...a další


Po velice slušném úspěchu prvního dílu Creature from the Black Lagoon (1954) se Jack Arnold rozhodl natočit pokračování. Tento nápad se však postupem času ukázal býti dost špatný, o čemž svědčí i nepříliš velký divácký ohlas a v té době i vlna kritiky. Nelze si totiž nevšimnout, že se samotná zápletka až příliš podobá legendárnímu King Kongovi a navíc to co fungovalo v prvním díle, zde už prostě nemělo šanci na větší úspěch. V mnohém si jsou totiž oba filmy hodně podobné (a finální záběr dokonce snad i autentický).

I já sám patřím spíše k těm, které druhý díl této série příliš neoslovil. Zatímco jednička je mnohými považována za „kultovní dílo“, tak tady mi vadila kromě slabšího scénáře především změna prostředí. Kouzlo Černé laguny nahradila vodní nádrž, dobrodružnou atmosféru přemíra romantiky a nudných pasáží, ale i zde se podařilo obsadit velice atraktivní herečku. Takže za to má Arnold u mě malé plus. Samozřejmě nesměla chybět scéna v bílých plavkách (kterou však stejně jako v prvním díle ve vodě podstoupila Ginger Stanley). Nevím, buď neuměly ty herečky plavat, nebo měly strach, aby mokré plavky neodhalily víc, než za co dostaly zaplaceno.

Každopádně i zde jsem si vyloženě užíval podvodní záběry, které byli prostě nádherné. Jen byla velká škoda, že tu dostalo zbytečně moc velký prostor  Ocean Harbor Oceanarium, ve kterém máme sice tu čest vidět na pár vteřin Clinta Eastwooda v jeho první roli, ale kromě útěku z nádrže to byla docela nuda. Navíc se samotný Gill-man v mnoha situacích choval dost podivně, měl neuvěřitelný orientační smysl a už prostě nebyl tolik okouzlující, jako tomu bylo minule. Na úkor diváků si však Ricou Browning tentokrát musel mnout ruce, protože na jeho potápěčské schopnosti nebyl tentokrát kladen takový důraz. Těch bublinek okolo něj bylo skutečně mnohdy až přespříliš. Nicméně pořád v tom vidím průměrný film, který s ohledem na dobu vzniku rozhodně nepatří do koše!


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat