0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 1. 2018

Desperation (2006)

Zavítáš-li do městečka s příhodným názvem „Beznaděj“, jen víra v boha tě může zachránit. Jinak tvé tělo bude hnít společně s tvými předchůdci…

Jízda po zaprášené nevadské silnici se pro mladý manželský pár Mary a Petera změní v jejich nejhorší noční můru. Jsou totiž zastaveni policejním autem, který řídí hromotluk v uniformě Collie Entragian – policista z nedalekého městečka „Beznaděj“, který v jejich kufru objeví schovanou marihuanu. Nebere zřetel na jejich výmluvu ani omluvy a oba skončí zatčeni v jeho autě. Tím to však nekončí. Policista je odveze do liduprázdného městečka, jehož ulice jsou pokryty mrtvými těly obyvatel a smečkou zuřivých psů. V celách na stanici jsou navíc uvězněni další lidé, které zde surový Collie drží proti jejich vůli. Že s ním není všechno v pořádku, pochopili již dávno a Peter se následně stává jeho další obětí. Zlom však přichází ve chvíli, kdy se policista zmocní spisovatele Johna, kterému se podaří kontaktovat za pomoci mobilu svého pomocníka Stevea, jenž byl na silnici jen pár mil za ním. Steve se společně se stopařkou Cynthií vydává svého šéfa hledat, ale na to co je čeká v městečku Beznaděj, nebyli připravení. Naštěstí tu je ještě malý chlapec David a jeho víra v boha, která by mohla pomoci ZLO ovládající toto místo porazit…



Český název: Beznaděj
Režie: Mick Garris
Rok výroby: 2006
Délka: 131 min
Země: USA

Hrají:
Steven Weber...(Steve Ames)
Kelly Overton...(Cynthia Smith)
Shane Haboucha...(David Carver)
Annabeth Gish...(Mary Jackson)
Tom Skerritt...(John Edward Marinville)
Ron Perlman...(Collie Entragian)
...a další


V krátké době jsem narazil na další film podle předlohy Stephena Kinga – kterou jsem bohužel rovněž nečetl a tak jsem dopředu neměl ani páru, co mě čeká. Mick Garris si však v minisérii Stephen King's The Shining (Osvícení) nevedl zas až tak špatně, takže jsem očekával další slušnou (tedy alespoň průměrnou) podívanou. No a té se mi svým způsobem i dostalo. Jenže…Není to vyloženě špatný film, jen mě docela srali ty pánbíčkářské kecy a do jisté míry rovněž naivní pojetí celé zápletky. Začátek to však mělo více než slušný, to je pravda.

Ron Perlman v roli drsného policisty a posedlého „maniaka“ byl bezkonkurenčně tím nejlepším, co nám zde bylo nabídnuto. Zaprášené městečko plné zohavených mrtvol dopomohlo vytvořit zajímavou atmosféru, slabší jedinci se dočkají i několika lehce morbidních záběrů – no prostě to vypadalo super. Jenže tento příběh v sobě skrýval mnohem víc, než jen boj hrstky lidí s nějakým psychopatem a mysteriózní stránka filmu už tak dobrá nebyla. Máme tu zlého ducha z dolu, který si žádá pořád a pořád nové těla (nepohrdne ani zvířaty) – to by ještě nebylo tak špatné, ale pak tu máme i DOBRO v podobě věřícího hocha Davida a všechny ty jeho pobožné kecy mi zakrátko lezli neuvěřitelně na nervy. Bohužel tu hraje dost zásadní roli, takže mé přání, že natáhne brka mezi prvními, se nekonalo.

Navíc bych v tomto případě ocenil mnohem kratší stopáž, protože ke konci tomu již značně docházel dech a viditelně pohasínala jiskra, kterou se režisérovi podařilo zažehnout v první polovině filmu. Charakteristika většiny postav nebyla moc zajímavá – vlastně mi přišlo, že tu byly spíš do počtu a na můj vkus těch přeživších bylo taky zbytečně moc. Pokud bych tedy přešel k hodnocení, tak za první půlku tak 60% - za tu druhou tak 40%. Takže zůstanu na zlatém středu, ale jen v případě že přimhouřím jedno oko.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat