0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 1. 2018

Creature from the Black Lagoon (1954)

Černobílý klenot z laguny přichází…

Profesor Carl Maia objeví hluboko v Amazonii „fosilii“ (ruku) neznámého tvora. Zda jde o druh dosud neobjeveného živočišného druhu, nebo humanoida si není jistý, protože ruka zdánlivě připomíná lidskou, má však plovoucí blány a drápy. Vydává se proto do oceánského institutu, který financuje Mark Williams a ve kterém pracují odborníci doktor Reed se svou přítelkyní Kay a doktor Thompson. Ti jsou z nálezu velice překvapení. Mohlo by jít o revoluční (evoluční) objev, který by jim mohl přinést slávu i peníze a tak se rozhodnou do Amazonie odcestovat a pokusit se na místě nálezu najít i zbytek těla (kostry) neznámého tvora. Po příjezdu však najdou tábor zničený a pracovníky doktora Carla mrtvé. Co se zde přihodilo? Začnou s průzkumem horniny i nedaleké Černé laguny aniž by si uvědomovali riziko, které zde na ně čeká. Z vody jsou totiž pozorováni živým exemplářem tvora, který je nejen agresivní, ale zároveň i dost inteligentní na to, aby jim jejich přítomnost značně znepříjemnil. Navíc jeho pozornost nejvíce zaujala krása mladé ženy…



Český název: Netvor z Černé laguny
Režie: Jack Arnold
Rok výroby: 1954
Délka: 79 min
Země: USA

Hrají:
Richard Carlson...(David Reed)
Julie Adams...(Kay)
Richard Denning...(Mark Williams)
Antonio Moreno...(Carl Maia)
Nestor Paiva...(Lucas)
Ricou Browning...(netvor - ve vodě)
Ben Chapman...(netvor - na souši)
...a další


Klenotů mezi starými filmy existuje opravdu celá řada a je jen moje chyba, že k nim nacházím tak pozdě cestu. To samozřejmě musím co nejdřív napravit, protože jde v mnoha případech o skutečně velice kvalitní podívanou, která ani po tolika letech od svého zrodu neztratila nic ze svého půvabu. Studio Universal po úspěších svých Vlkodlaků, Draculů, Mumií a Frankensteinů přišlo s novým monstrem, který se nesmazatelně zapsal do srdcí a pamětí filmových diváků. Creature from the Black Lagoon je dodnes považován za kultovní záležitost i pro mnoho režisérů, producentů a herců, no a mě nezbývá, než s nimi souhlasit.

Poutavý dobrodružný kousek okouzlí nejen svým příběhem, pojetím a prostředím, ale zanechal po sobě spoustu odkazů, kterých se následně chytl velký počet jeho následovníků. Boj vědeckého poznání se ziskuchtivostí a především pudem vlastního přežití, okořeněný trochou té romantiky dokázal i z poměrně krátké stopáže vytěžit maximum. Nechybí zde akčnost ani emoce a nejeden divák si jistě přijde na své. Herecké výkony jsou rovněž na slušné úrovni, kameraman odvedl poctivou práci a maskéři jakbysmet.

Atraktivní Julie Adams v plavkách – tento pohled jistě potěší především pánské publikum, ale mou pozornost přesto nejvíce získal samotný netvor. Vlastně oba kaskadéři, kteří jej ve filmu ztvárnili. Především pak Ricou Browning musel ve vodě předvést svůj potápěčský um a věřím, že zadržet dech na tak dlouhou dobu a ještě k tomu mít na sobě gumový oblek nebylo nic jednoduchého. Ostatně tvůrci se inspirovali dvěma dřevořezbami ze 17. století Sea Monk a Sea Bishop.

Hodnocení:
80% 

Žádné komentáře:

Okomentovat