0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 1. 2018

Summer of Fear (1996)

Sice je zachránil před loupežným přepadením, ale Simon chce po čtyřčlenné rodince mnohem víc, než jen vděčnost…

Lucas Marshall zdědil po své tetě chatu u jezera, kde jako mladý trávil spoustu času. Jakožto ředitel firmy však nemá mnoho času na rodinu a tak se nechá ukecat svou manželkou a dětmi ke společné dovolené. Během cesty jsou však přepadeni dvojicí mužů, která je ohrožuje noži. Na poslední chvíli však přijíždí mladík Simon, který agresivní chlápky zažene a rodinu zachrání. Ta však přijde o auto i osobní věci a zmlácený Lucas skončí v nemocnici. Po propuštění z nemocnice se chce otec rodiny vrhnout na opravu domu, aby jej mohl posléze výhodně prodat, ale zraněná noha jej omezuje v pohybu a navíc průběh přepadení poranil jeho mužskou pýchu. Neustále si vyčítá, že nedokázal ochránit svou rodinu. Jeho mrzuté chování samozřejmě netěší zbytek rodiny, ale o to víc je potěší jejich zachránce Simon, který se nabídne, že jim na pár dní pomůže. Milý mladík si brzy získá sympatie Haley i Zacka a nenápadně začne flirtovat i s jejich matkou. Postupně s nimi rozehrává psychologickou hru a poštvává jednotlivé členy rodiny proti sobě. Hlavně tedy proti Lucasovi. Co tím Simon sleduje? A kým vlastně doopravdy je…?



Slovenský název: Leto hrôzy
Režie: Mike Robe
Rok výroby: 1996
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Gregory Harrison...(Lucas Marshall)
Glynnis O'Connor...('Cat' Marshall)
Natalie Shaw...(Haley)
David Gallagher...(Zack)
Corin Nemec...(Simon)
...a další


Již ze samotného obsahu je vám asi patrné, že zde se jedná spíše o psychologický thriller/drama nežli čistokrevný horor. Na tento film jsem narazil před časem, když jej dávali na slovenské Markíze. S trochou nadsázky by se dal přirovnat kupříkladu k Fear (1996) u nás známému pod názvem Milenec nebo vrah, nebo The Stepdaughter (2000) – Nevlastní dcera. Scénář je docela prostý, nějak závratně originální a hlavně zde nečekejte žádné rozpoutání psychologického teroru. Scénárista potažmo následně sám režisér Mike Robe drželi téměř po celou dobu nohu na brzdovém pedále a dost dlouhou dobu vám zápletka bude připomínat spíše film na sobotní odpoledne, ve které jste kromě úvodního přepadení nuceni sledovat zprvu poklidný pobyt rodinky a úlisnou snahu Simona získat si její sympatie.

Že s tímhle hochem není všechno v pořádku, vám dojde již po první půlhodině a tak jen netrpělivě čekáte, kdy už se konečně vše zvrtne k záživnější podívané. Corin Nemec potažmo jeho postava se však vyžívá spíše ve shazování otce rodiny před jeho rodinou a flirtováním s dcerou či matkou, než aby si více ušpinil své ruce a nám se zvedl tep. Což o to, Natalie Shaw či Glynnis O'Connor byly v plavkách potažmo spodním prádle docela sexy, ale já očekával trochu jinou podívanou. Což mimochodem potvrdilo i kýčovité finále a pro většinu lidí ani ne moc překvapivé odhalení mladíkovy totožnosti.

Mírné zlepšení se dostavilo zhruba dvacet minut před koncem filmu. Bylo však tak nepatrné a krátké, že můj názor na tento film již nedokázalo vylepšit. Summer of Fear není vyloženě špatným filmem, ale z pohledu hororového diváka to byla slabota. Tudíž je jasné, že tomuto kousku prostě nemůžu dát ani průměrné hodnocení.

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat