0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 1. 2018

Birds, The (1963)

Alfred Hitchcock nám ukáže, že i ptáci můžou být pěkně nebezpeční…

Blonďatá Melanie žije dosti rozverným a „divokým“ životem. Dcera movitého spolumajitele prestižních novin má za sebou i několik společenských skandálů a ráda tropí lidem „kanadské žertíky“. Když je však jednoho dne osočena v obchodě s ptactvem mladým právníkem Mitchem, dotkne se jí to a rozhodne se mu „pomstít“. Muž je jí navíc docela sympatický a ráda by o něm zjistila něco bližšího. Koupí páreček papoušků, které Brenner neúspěšně sháněl a rozhodne se mu je dovést do přímořského městečka Bodega Bay, kde se seznamuje s celou jeho rodinou i učitelkou Annie, u které se na jednu noc ubytuje. Její pobyt však zkomplikuje několik podivných útoků ptáků, kteří se začínají chovat velice podivně. Nikdo nemá ani tušení, že se právě schyluje k děsivé přírodní katastrofě. Tisíce ptáků začnou napadat nic netušící obyvatelé Bodega Bay a brzy budou první oběti…



Český název: Ptáci
Režie: Alfred Hitchcock
Rok výroby: 1963
Délka: 119 min
Země: USA

Hrají:
Tippi Hedren...(Melanie Daniels)
Rod Taylor...(Mitch Brenner)
Jessica Tandy...(Lydia Brenner)
Veronica Cartwright...(Cathy Brenner)
Suzanne Pleshette...(Annie Hayworth)
...a další


Přestože jsem velkým obdivovatelem Alfreda Hitchcocka, musím se přiznat, že jsem do dnešní doby viděl jen pět jeho filmů, což je opravdu zahanbující (musím to co nejdřív napravit). Po dlouhé době jsem si opět pustil tenhle Alfrédův ptačí klenot a jsem velice rád, že pořád neztratil nic ze svého šmrncu. Začátek filmu sice není moc záživný, ale to vůbec nevadí. I tak je na co se koukat, vždyť Tippi Hedren byla přímo k nakousnutí. Matka známé herečky Melanie Griffith mě skutečně okouzlila a ani se nedivím, že během svého života pobláznila tolik mužů.

Coby rozpustilá hlavní hrdinka si však vedla na výbornou a po počátečních žertících a seznamování s malým městečkem a právníkovou rodinou, se záhy vrhneme na nejdůležitější část filmu. Vše odstartuje útok racka a poté co se na scéně objeví i samotné agresivní ptactvo, dostane atmosféra konečně ten správný náboj. A to i přesto, že samotné ptačí útoky působí spíše směšně, než aby někoho vylekali. Na tehdejší dobu to však docela ušlo, vezmeme-li v potaz rok vzniku. U většiny novodobých podobných kousků je to ještě mnohem horší a to už měli k dispozici mnohem lepší triky.

Stupňující se pocit bezmocnosti a hlavně bezradnosti se totiž povedl téměř na jedničku. Výbuch benzínové pumpy i finální souboj o přežití – to vše je sladkou odměnou všem divákům, kterým se Ptáci libí. Jak už jsem poznamenal, já osobně jsem ještě i dnes z toho filmu doslova unešený a nedám na něj dopustit. Scéna s mrtvou učitelkou zamrazí ještě dnes. Je mi však jasné, že dnešní generace už kvalitu a především poselství tohoto filmu ocenit tolik nedokáže. Což je ovšem jejich škoda, protože tohle je kvalita, ne ta plejáda komiksových blbečků v latexových hadrech…


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat