0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 10. 2012

Island of Dr. Moreau, The (1996)

Chtěl vytvořit novou rasu a z ostrova udělat ráj. Jenže to, co je v srdci divoké nepředěláš a tak začalo peklo!

Film natočený podle knižní předlohy H. G. Wellse. Zároveň je i remakem stejnojmenného filmu z roku 1977. Tady ovšem platí pravidlo, že jeden film stačí a předělávka není potřeba (o provedení ani nemluvím).


Český název: Ostrov Dr. Moreau
Režie: John Frankenheimer
Rok výroby: 1996
Délka: 96 min
Země: USA

Hrají:
Marlon Brando ... ( Dr. Moreau)
David Thewlis ... ( Edward Douglas)
Fairuza Balk ... ( Aissa)
Val Kilmer ... ( Montgomery)
Daniel Rigney ... ( Hyena)
...a další


Edward Douglas ztroskotá, když se jeho letadlo zřítí do moře. V záchranném člunu ho najde zvláštní Montgomery a vezme ho lodí na obydlený ostrov, aby z něho zavolali o pomoc. Na tomto ostrově žije doktor Moreau, nositel Nobelovy ceny za genetiku. Tento doktor však není zcela normální a provádí křížení lidských a zvířecích genů a chce tak vytvořit novou, odolnější rasu. Jenže jeho šílené experimenty nedopadnou vždy nejlépe a ostrov se hemží spoustou hybridů, zrůd a mutantů.

Kříženci jsou rozděleni do dvou skupin. Jedna se celkem povedla, jsou chytří, hodní, pracovití a svého pána poslouchají na slovo. Ti druzí jsou divocí, vzpurní a žijí v divočině. Všechny své výtvory drží doktor Moreau v poslušnosti implantovanými čipy, které jim v případě neposlušnosti způsobují bolest pomocí ovládacího zařízení. Musí se řídit Zákonem, který platí pro všechny a odpor se trestá velmi krutě.

Douglas se tak seznamuje se všemi krásami i zrůdnostmi ostrova a dokonce i s půvabnou Aissou, dcerou Moreaua. Ta jediná mu chce pomoci z tohoto nedobrovolného vězení, které se stává peklem, potom co si jeden z divokých kříženců Hyena odstraní čip a už nic ho nedokáže zastavit při jeho vzpouře. Stává se vůdcem ostatních mutantů a zaútočí s pomocí zbraní na hlavní sídlo doktora Moreaua. Pro Douglase, Aissu a hodné křížence, tak začíná boj o holý život a útěk z ostrova je téměř nemožný.

John Frankenheimer vytvořil velice nepovedené dílo, které odsoudili téměř všichni kritici. S rozpočtem 40 milionů mohl vytvořit dobrý film, ale celosvětový zisk 49 milionů ho vyvedl z růžového snu. Mnoho věcí na tomto filmu měl udělat detailněji a propracovaněji. Jinak ale musím říct, že není zas až tak špatný režisér. Natočil pár filmů, které jsou ve světě hodnoceny velmi dobře - Birdman of Alcatraz, The Train, Ronin a Seconds.

Co se týká krajiny, ta byla nádherná, v tom by problém nebyl. Moře, pobřeží i džungle byly krásným zpestřením filmu. Speciální efekty jsou na úrovni začátečníků, ale přesto byly v některých momentech překvapivě dobré a občas mě i zamrazilo na zádech. Masky nestvůr si vzal na starosti samotný Stan Winston, ale bylo to vlastně jako kdyby je vyhodil z okna, když je propůjčil tomuto filmu.

Asi největším pozitivem bylo sledování proměny Hyeny, který byl na začátku ustrašený a poslušný, po chvíli se však změnil v despotického až fanatického vůdce divokých kříženců. Což ho vlastně dohnalo do záhuby. Celkem zajímavá byla i postava Montgomeryho, který byl vlastně takovým pucflkem, ožralou a určitě i zpestřením filmu.

Hlavní roli doktora Monreau si zahrál velice známý herec Marlon Brando, který si však tuto roli za rámeček nedá. Legendární Kmotr si zahrál zhruba ve čtyřiceti filmech a zemřel ve věku 80 let. Dostal Oskara za film Přístav. Val Kilmer je dalším skvělým hercem, který se nechal nachytat a natočil tento propadák. Po úspěších ve filmech Lovci lvů, Salton Sea, Red Planet jeho fanoušci doteď nepochopili, proč vzal roli Montgomeryho. David Thewlis zahrál si ve filmech Basic Instinct 2, The Omen, Big Lebowski, Fatale. Svým výkonem patřil asi k tomu nejlepšímu.

Hodnocení:
Podle mě je tento film průměrným snímkem, který je sice o něčem jiném než jen o vyvražďování mladistvích, zombie nebo masových vrazích, ale na původní dílo prostě nemá. Taky herecké obsazení by se dalo označit ,,hvězdné‘‘ a přitom jsou za své výkony dodnes kritizováni. Nejlepší z celého filmu je asi postava Hyeny a tak za ní, M. Branda a pěkné masky dávám 40%.

Žádné komentáře:

Okomentovat