0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 10. 2012

Darkest Hour, The (2011)


Nad Moskvou se blýská a další mimozemská invaze může začít…  

Američtí mladíci Sean a Ben míří do Moskvy, aby zde výhodně prodali svůj „sociální systém“, jenže brzy po svém příletu zjistí, že je jejich švédský partner Skyler podvedl a dohodl se s ruskými obchodníky za jejich zády. Zklamaní a pěkně naštvaní se vydávají do jednoho nočního klubu, aby se zde opili do němoty a pokusili se sbalit nějaké holky. Seznamují se zde se dvěma pohlednými turistkami. Místo příjemného večera se však stanou svědky podivné záře, která obklopí celou oblohu. Z nebe se začnou snášet záhadné elektrizující světla, které začnou zákeřně zabíjet každého v dohledu. Neviditelní „mimozemšťané“ spálí své oběti na popel. Invaze začala a pro hrstku přeživších začíná v cizím městě zoufalý boj o holý život…



Český název: Černá hodina
Režie: Chris Gorak
Rok výroby: 2011
Délka: 89. min
Země: USA

Hrají:
Emile Hirsch ……………..(Sean)
Max Minghella ……………(Ben)
Olivia Thirlby ……………...(Natalie)
Rachael Taylor ……………...(Anne)
Veronika Vernadskaya ………(Vika)
…a další



Putin musel asi vychlastat hodně vodky, že dovolil amíkům natočit něco podobného. Zřejmě se nechal ukolébat 30. milionovým rozpočtem a předpokládal, že půjde o pořádnou scifi pecku. To se soudruh ovšem šeredně přepočítal. Gorak si sice nevedl vyloženě špatně, ale žádnou velkou díru do světa taky neudělal. Přitom slibný potenciál tento film určitě měl. Největším průserem zřejmě bylo to, že se tvůrcům absolutně nepovedlo navodit (udržet) potřebnou atmosféru, která až na pár výjimek postrádala potřebnou dávku napětí. Přitom zezačátku to nevypadalo vůbec zle. Po solidním úvodním masakru a úvodním nástupu elektrizujících „neviditelných“ emzáků se to změnilo v poněkud stagnující podívanou, kdy postavy zmateně pobíhají v ruské metropoli, sem tam se dostanou do křížku s nepřítelem, vedou přihlouplé dialogy a tak to bylo furt dokola. 

U podobných invazních snímků se očekávají převratné speciální a vizuální efekty (viz Den nezávislosti, atd.) tady bych asi do jisté míry tvůrcům ukřivdil, kdybych tvrdil, že ty jej stáli za prd. V určitých momentech byli opravdu úžasné, ale popravdě se zas až tak moc nadřít nemuseli. Jejich mimozemšťané byli do jisté míry neviditelní, takže si stačilo pohrát s poskakujícími el. výboji, které měnili tvar a sem tam někoho chytili do svých spárů. Destruktivní výbuch jejich obětí byl sice efektivní, nikoliv ovšem ohromující. Nevýslovné zklamání jsem zažil ve chvíli, kdy se emzáci „zviditelnili“ a já musel shlédnout totální digitální hnus. To raději měli zůstat navždy jen těmi elektrizujícími světélky!

Podobné dilema jsem musel prožít i u jednotlivých výkonů hereckého osazenstva. Popravdě si většina z nich vedla dost podprůměrným způsobem. Nevím, jestli za to mohly nevýrazné charakteristiky jejich postav, nebo jejich nedostatečné zkušenosti, ale jediný kdo mne alespoň trochu zaujal (no dívky mě zaujaly jen svou visáží), byl Emile Hirsch, kterého si pamatuji z filmu Alpha Dog.  No uvidíme, zda se Gorak do třetice všeho dobrého a zlého konečně vytasí s něčím pořádným.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat