0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 10. 2012

Gojira tai Hedora (1971)


Lidské znečišťování planety zapříčinilo jeho zrození. Nyní se Hedorah rozhodl lidem jejich „laskavost“ oplatit pěkně po svém…

Moře okolo Japonských ostrovů (a ne jen tam) začíná být stále více znečištěné a v této „špíně“ se zrodí nový mikroorganismus, který začne pomalu růst a růst, až se jednoho dne rozhodne zpustošit Zemi. Z hlubin se tak vynoří Hedorah – který již získal schopnost obojživelníků a začne se živit toxickými zplodinami a nejrůznějším odpadem. Při své cestě za potravou pro něj lidé nejsou žádnou překážkou a tak je začne po desítkách likvidovat. Dr. Yano (který narazil na toto monstrum jako první) se pokouší vymyslet způsob, jak ho zastavit, jenže sám to nezvládne. Naštěstí se na scéně objeví Gojira, ale tentokrát se jí do cesty postavil opravdu rovnocenný protivník…



Režie: Yoshimitsu Banno
Rok výroby: 1971
Délka: 96. min
Země: Japonsko
Alternativní názvy: Godzilla vs. Hedorah / Godzilla vs. the Smog Monster

Hrají:
Akira Yamauchi ……………….(Dr. Yano)
Toshie Kimura …………………(Toshie Yano)
Hiroyuki Kawase ……………….(Ken Yano)
Keiko Mari ………………………(Miki Fujiyama)
Haruo Nakajima ………………….(Gojira)
Kenpachiro Satsuma ……………...(Hedora)
…a další



Už jsem se pomalu začal vzdávat naděje, že mě tato série ještě něčím může překvapit, ale jak jde vidět, jde to. Fukudu a Hondu nahradil v režisérském křesle Banno, který se s tím nepáral a divákům naservíroval opravdovou podívanou. Rovnou můžeme zapomenout na další rodinný film, ale dostalo se nám pořádné dávky ekologického ponaučení, že znečišťování matičky Země může mít pro nás děsivé následky. Docela nechápu maníky ze studia Toho a jejich prohlášení, že režisér „zničil“ tuto sérii a celý film by se měl natočit znovu. Následně si Banno už u dalších dílů neškrkl a já vážně nechápu proč. Vždyť konečně přinesl svěží vítr a temnotu, kterou tato série potřebovala jako sůl.

Celý snímek provází hutná potemnělá atmosféra, napětí a konečně i pořádná akce. Lidé tu umírají opravdu „skvostným“ způsobem, po nějakém náznaku nudy ani památka a herci si také nevedli vůbec špatně. Jen tou „létající“ Gojirou to chlapci „zabili“. Naštěstí tu máme několik proměn Hedoraha, které měly kouzelný „béčkový“ nádech (viz létající talíř). Navíc jeho souboje s Gojirou, které mimochodem dával konečně pořádně na frak, byly rovněž hodně slušně provedené. 

Jedenáctý díl se kromě tvůrčí nekompromisnosti, protest songu „Save the Earth“ (který nás doprovází napříč celým dějem), záběrů na znečištěné prostředí – ty nám mají ukázat důsledky lidské nerozvážnosti a špatného vztahu k přírodě, může pochlubit i nejednou nešťastnou událostí, které doprovázely natáčení. Kupříkladu herec Kenpachiro Satsuma musel prodělat operaci slepého střeva v masce Hedoraha. Režisér Banno se chtěl ihned pustit do dalšího pokračování, děj se měl odehrávat v Africe, ale to mu už nikdy nebylo umožněno. Dle mého názoru to byla obrovská chyba! 

V neposlední řadě bych chtěl pochválit i obrázkové sekvence, které se staly rovněž ozdobou filmu. Navíc bylo vidět obrovské zlepšení i u samotných soubojů, kdy už nešlo pouze o wrestlingové chvaty, ale dostala se nám i solidní várka speciálních efektů. Hedorah se tak stává opravdovou noční můrou (filmovou) a závěrečný souboj s Gojirou se mi nesmazatelně vryl do paměti stejně jako vrstva smogu nad Mount Fuji. 

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat