0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 1. 2018

Borrower, The (1991)

Při setkání s ním, přijdete doslova o hlavu…

Mimozemský sériový vrah a násilník je chycen, ale dostává ještě jednu šanci na svou nápravu. Proti své vůli je jeho tělo proměněno na lidské a ON je vysazen na planetu Zemi. Jenže soužití se zdejšími podmínkami a životem mu dělá velké problémy. Jeho nová podoba se totiž nedokáže vyrovnat se zdejším podnebím, alkoholem ani hlukem a tak se prostě stane, že mu doslova exploduje hlava. Aby mohl žít dál, potřebuje si vždy obstarat novou, což pro něj není takový problém, když se to okolo něj lidmi a zvířaty jen hemží. Jenže na své pouti zanechává znetvořená těla svých obětí a brzy mu jsou v patách dva detektivové, kteří však zatím netuší, proti komu vlastně stojí…



Český název: Borrower - Oběti bez hlav
Režie: John McNaughton
Rok výroby: 1991
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Rae Dawn Chong...(Diana Pierce)
Don Gordon...(Charles Krieger)
Tom Towles...(Bob Laney)
Robert Dryer...(Borrower)
Antonio Fargas...(Julius)
Tamara Clatterbuck...(Michelle)
...a další


Od tohoto režiséra jsem zatím viděl jen Henry: Portrait of a Serial Killer, což mimochodem považuji za velice solidní film, takže jsem se doslova těšil, s čímže přišel tentokrát. Film je vedený jako scifi horor říznutý komedií, takže jsem podle toho k němu i přistupoval. No a vyloženě zklamán určitě neodcházím. Zvláště když podobně ujeté filmy mi rozhodně nejsou proti srsti. Příběh samotný je však docela prostý a hlavně místy nelogický, což může některé diváky dost odradit. Zvláště když jsou mezi jednotlivými vraždami, celkem dlouhé pauzy, které ne vždy dokázal McNaughton (potažmo scénárista Fire) vyplnit kvalitními humornými scénami.

Právě ty jsou totiž jednou ze základních ingrediencí tohoto příběhu, nepočítáme-li deformaci mimozemšťanovy visáže. Návštěva jídelny pro bezdomovce a mini epizodka s myší v polévce patří ke zlatému hřebu večera. Podobných lahůdek tu však bylo poskrovnu. Což bylo docela škoda. Místo tohoto se totiž dočkáme především zdlouhavého chození z místa na místo, které občas vyplní druhá dějová linka točící se okolo dvojice policistů. Rae Dawn Chong si pamatuju hlavně z filmu „Komando“, ale tady svou průměrností zcela zapadla mezi zbytek osazenstva.

Čímž se přesunu k psychopatovi v nemocnici a jeho „odzbrojení“ policistky. Tato pasáž patří rovněž k tomu nejlepšímu, co je zde k vidění, ale kromě úplného závěru nebyla více rozvinuta, což byla škoda. Bohužel tak musím konstatovat, že The Borrower má hodně velké rezervy, které dost limitovaly jeho celkovou kvalitu. Navíc jsem se u toho místy i trochu nudil. Takže ve finále tomu prostě nedám lepší hodnocení, nežli průměrné.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat