0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 1. 2018

Leviathan (1989)

Dejte si dobrý pozor na to, co pijete! Zvláště pokud to naleznete na dně oceánu…

Geolog Steven Beck byl pověřen vedením těžařské korporace Tri-Oceanic, aby po dobu šesti měsíců vedl osmičlenný tým „těžařů“, který na dně Atlantického oceánu provádí podmořskou těžbu stříbra a jiných drahých kovů. Nyní se jejich pobyt na stanici chýlí ke konci, ale ještě pořád nesplnili požadovanou normu a tak je potřeba odkrýt nové naleziště v dosud nepříliš prozkoumané oblasti. Během šichty navíc, kterou si Sixpack a Willie vysloužili jako trest za svou nekázeň, naleznou v hlubinách vrak ruské lodi Leviathan, o které dosud neměli ani tušení. Z její paluby donesou na stanici bednu s dokumenty a Sixpack si potají „ulije“ placatici s vodkou. Tu následně vypije společně s Bow a dílo zkázy je dokonáno. Během následujících hodin se mu totiž udělá zle, jeho tělo je pokryto podivnými vyrážkami a Sixpack následně umírá ve velkých bolestech. Velitel Beck a doktor Thompson se tuto smutnou pravdu snaží prozatím ututlat před zbytkem posádky a informují vedení korporace. Požadují okamžitou evakuaci, ale ta není možná kvůli údajnému hurikánu, který se přiblížil k místu jejich vyzvednutí. Mezitím však Bow najde mrtvé tělo Sixpacka a jelikož má podobné příznaky, raději se sama zabije, než aby skončila podobně. Jejich těla však zmutují dohromady a začnou ohrožovat ostatní členy posádky. V hlubinách oceánu se tak rozhoří zoufalý boj o holý život s geneticky mutujícím tvorem, který se s každou další obětí zvětšuje a sílí…



Režie: George P. Cosmatos
Rok výroby: 1989
Délka: 98 min
Země: USA / Itálie

Hrají:
Peter Weller...(Steven Beck)
Amanda Pays...(Elizabeth 'Willie' Williams)
Ernie Hudson...(Justin Jones)
Richard Crenna...(Dr. Glen 'Doc' Thompson)
Daniel Stern...(Buzz 'Sixpack' Parrish)
Hector Elizondo...(G. P. Cobb)
Lisa Eilbacher...(Bridget Bowman)
Michael Carmine...(Tony 'DeJesus' Rodero)
Meg Foster...(Martin)
...a další


Nejčastěji je tomuto filmu potažmo jeho tvůrcům vytýkáno, že se nechal (nechali) inspirovat hned několika známějšími předchůdci najednou (Alien, The Thing, DeepStar Six a The Abyss), ale ono se ve výsledku ukázalo, že to prostě není někdy na škodu. Prostě si z nich vzali to nejlepší a i přes nepříliš velký rozpočet se jim to všechno podařilo skloubit dohromady a „uvařili“ z toho velice chutnou podívanou, která jistě potěší nejednoho diváka. Především bylo velice důležité, že se zde objevila celá řada známých tváří, které podaly výkony na velice slušné úrovni.

Kupříkladu Peter Weller si odskočil od Robocopa, Richard Crenna měl v té době již tři díly Ramba, ale i Ernie Hudson - Hector Elizondo nebo Daniel Stern se rovněž těšili docela slušné divácké přízni. Tato sestavička prostě nemohla zklamat za žádnou cenu. Začátek je sice trošku vlažnější a napětí se zde rozjíždí dost pomalým tempem, ale jinak nemám větších připomínek skoro k ničemu. První třetina filmu sloužila především k seznámení s jednotlivými postavami, staneme se v ní svědky kočkování mezi jednotlivci, dozvíme se o nic něco bližšího a dokonce se i několikrát zasmějeme. To však byla jen příprava předtím, co mělo následovat.

Samotné monstrum ve všech svých zmutovaných podobách je totiž zlatým hřebem večera. Ne nadarmo na něm totiž spolupracoval i sám Stan Winston. Atmosféra v tu chvíli nabrala na obrátkách a to i díky skvělému hudebnímu doprovodu, který pro změnu obstaral velikán ve svém oboru Jerry Goldsmith. Napětí stoupalo, počet přeživších se rapidně ztenčoval – přesně takto si představuji solidní scifi horor. Takže pokud se mě ptáte, zda stojí za to tento film vidět, tak určitě ANO!

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat