0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 7. 2021

Secret of the Blue Room (1933)

Hodinu po půlnoci najdeš v Modrém pokoji smrt…!

Do honosného sídla Roberta von Helldorfa přijíždí trojice nápadníků, kteří se hodlají dvořit krásné Irene. Všichni doufají, že si mladá žena vybere právě je a Thomas (Tommy) navrhne, že by bylo nejlepší ukázat svou odvahu, než si sama vybere. Ve starém zámku je nechvalně proslulý Modrý pokoj – místnost, kde došlo před léty k několika podivným zmizením a vraždám (vždy jednu hodinu po půlnoci), od té doby byl pokoj uzamčen a přestal se raději používat. Zbylí dva nápadníci Walter a Frank souhlasí, i přes rozpaky samotného majitele a Irene. Každý z nich se tedy rozhodne přečkat noc v Modrém pokoji, jenomže i nyní začnou jejich hosté jeden po druhém záhadně mizet a umírat. Ovládá snad tuto místnost skutečně temné síly, nebo v tom má snad prsty záhadný cizinec, který každou noc klepe na dveře, či se za tím skrývá něco mnohem zlověstnějšího…



Režie: Kurt Neumann

Rok výroby: 1933

Délka: 65 min

Země: USA

 

Hrají:

Lionel Atwill...(Robert von Helldorf)

Gloria Stuart...(Irene von Helldorf)

Paul Lukas...(Capt. Walter Brink)

William Janney...(Thomas Brandt)

Onslow Stevens...(Frank Faber)

Edward Arnold...(detektiv Forster)

...a další


Po delší době jsem dostal opět chuť, pustit něco ze starých a mnohými zapomenutých filmů. Secret of the Blue Room se mi válel doma už opravdu hodně dlouho, jenomže se mi prostě dlouhodobě nedaří sehnat německý originál Geheimnis des blauen Zimmers (1932) abych mohl porovnat a už jsem to pomalu vzdal. Spíše než hororem bych tento kousek označil za mysteriózní detektivku – drama, které mladou generaci už asi příliš neokouzlí, přestože se vůbec nejedná o špatný film.

 

Prostředí starého sídla i jeho interiéry jsou pěkné, černobílý hábit mi rovněž nevadí (ba naopak), herecké obsazení a výkony taky nejsou špatné a místy to má i docela slušnou atmosféru. Hororoví fandové však mohou rovnou zapomenout na nějaké nervy drásající momenty, litry krve či brutální vraždy. Tady jde spíše o komorní detektivku, ve které nemá místo postupné rozplétání celé záhady, ale spíše se s blížícím se koncem jde rovnou na velké finále. Po smrti druhého nápadníka se na místo dostaví vyšetřující detektiv, který trošku osvětlí cože se zde nejspíš děje, dojde na výslechy personálu, potencionálních podezřelých, no a dále nebudu prozrazovat. Nicméně akčnější závěr určitě nebyl na škodu, i když byl tak trochu úsměvný svým zpracováním a provedením.

 

Secret of the Blue Room mezi moje oblíbené filmy asi opravdu nikdy patřit nebude, ale nelituji, že jsem ho viděl. Několik světlejších okamžiků by se to dalo, vzhledem ke stáří filmu se mu taky dají odpustit některé nedostatky, takže já se přikláním ke klasickému průměrnému ohodnocení.


Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat