0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 7. 2016

Deep Blue Sea (1999)

 Vytvořili inteligentní žraloky za účelem nalezení léku proti Alzheimerově chorobě, oni však touží pouze po potravě a především po svobodě…

V podmořské vědecké stanici provádí bioložka Susan se svým týmem výzkum, díky kterému mají z mozků žraloků získat proteinový extrakt, který by dopomohl v boji proti Alzheimerově chorobě. K dokončení své práce však potřebuje přesvědčit bohatého investora Franklina, aby nezrušil její projekt. Proto ho pozve na stanici, aby se sám přesvědčil, že jejich práce není jen zbytečným plýtváním práce. Během finálních testů však dojde k nehodě a jeden z vědců je zraněn. Je potřeba jej okamžitě převést do nemocnice, jenže venku vypukne silná bouřka a dojde k mnohem větší katastrofě. Stanicí otřese několik silných explozí a dovnitř začne vnikat velké množství vody. Propuká panika, protože většina podmořské stanice je již zaplněna vodou, stěny praskají a dovnitř se dostali společně s vodou i tři vysoce agresivní žraloci toužící po lidském mase a hlavně svobodě. Až nyní musí Susan s pravdou ven, že se nejedná o normální žraloky, nýbrž je tajně geneticky upravila a oni tak díky většímu mozku dokáží i přemýšlet…



Český název: Útok z hlubin
Režie: Renny Harlin
Rok výroby: 1999
Délka: 105 min
Země: USA


Hrají:
Thomas Jane...(Carter Blake)
Saffron Burrows...(Dr. Susan McAlester)
LL Cool J...(Kazatel)
Samuel L. Jackson...(Russell Franklin)
Jacqueline McKenzie...(Janice Higgins)
Michael Rapaport...(Tom Scoggins)
...a další



Když jsem poprvé slyšel o podstatě příběhu tohoto filmu, připadal mi dost přitažený za vlasy (což on bezesporu je), ale od dob Čelistí jsem pořád marně očekával další solidní žraločí film a Harlin mi jej nakonec nabídl. Nejde sice o úplný „koncert“, ale pořád jej řadím mezi TOP horory se žraločí tématikou. Sice už z něj nejsem tak na větvi, jako když jsem jej viděl poprvé, ale kdykoliv se na něj podívám rád znovu. Je tu dost momentů dost přitažených za vlasy a výhrad by se tu taky našlo nespočítaně, ale režisér mi nabídl solidní akční podívanou a několik nezapomenutelných okamžiků (hlášek), což se samozřejmě musí připočíst k dobru.


Samotný úvod je dost utahaný a něž se začne něco pořádně dít je půlhodina pryč, jenže potom přijde na řadu konečně slušný akční nářez v podobě prvních výbuchů, úmrtí – přesně jak to mám u některých Harlinových filmů rád (viz Smrtonostná past 2). Žraloci sice v některých scénách vypadají až zbytečně moc uměle (digitálně), ale některé jejich útoky byli opravdu luxusní. Napětí se začalo zvyšovat a já si film začal neskutečně užívat. Je ovšem pravdou, že k tomuto filmu musíme přistupovat dost odměřeně, protože je tu dost věcí, které jsou k vidění spíše v komediích či parodiích. On to byl ovšem zřejmě i tvůrčí záměr (scéna s kuchařem a troubou, srdceryvný Franklinův projev, nebo i finální scéna s kuší).

Nicméně se tu sešla parta dobrých herců, takže i herecké výkony jsou na přijatelné úrovni. I když je pravda, že Samuel L. Jackson a LL Cool J. tomu vévodili. Jejich postavy mi byly taky asi nejvíc sympatické. Thomas Jane jim však zdatně sekundoval a ty jeho obrátky ve vodě – no sice se vám u nich vytvoří úsměv na tváři, ale...Saffron Burrows a její svlékací scéna z neoprénu luxusní a potěší převážně mužskou část diváků. Takže ve finále určitě stojí za to, tento film vidět. Každopádně ho musíte brát nutně s reservou a hlavně do toho nejít, jako do čistokrevného hororového filmu. Já se u toho pobavil a pořád to vidím na lehce nadprůměrný film. 


Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat