0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 7. 2016

Shallows, The (2016)

Někdy se ukáže být 200 metrů nepřekonatelnou překážkou. Zvláště když kolem vás krouží hladový žralok a vaší jedinou ochranou je malý útes. 

Mladá američanka Nancy se po smrti své matky vydává do Mexika, aby si zasurfovala v blízkosti jedné odlehlé pláže. Chce si zde sjet svou „vlnu“, stejně jako její matka, než se jí narodila. Nádherné prostředí, křišťálově čistá voda a velké vlny dívku naprosto uchvátí. Jenže při poslední jízdě na ní zaútočí žralok, škaredě jí pokouše na noze a vyčerpaná Nancy se jen s vypětím všech sil zachrání na malém útesu. K úplné záchraně jí chybí jen 200 metrů, ale jak se ukáže, ty se pro ní stanou v následujících hodinách nepřekonatelné. Zlověstná černá ploutev neustále krouží kolem útesu a čeká na svou příležitost. Nancy si musí zachovat chladnou hlavu a nepodlehnout panice, jenže příliv se blíží a s ním skončí i zbytek nadějí na záchranu.



Český název: Mělčiny
Režie: Jaume Collet-Serra
Rok výroby: 2016
Délka: 86 min
Země: USA


Hrají:
Blake Lively...(Nancy)
Óscar Jaenada...(Carlos)
Sedona Legge...(Chloe)
Brett Cullen...(otec)
Janelle Bailey...(matka)
...a další


Většinou nechávám „novinky“ pěkně uležet a nevěnuji jim zvýšenou pozornost, ale na tento film jsem se docela těšil a nehodlal si jej nechat utéct (když už jsem měl na dovolené příležitost, na to vyrazit do kina). Filmy se žraločí tématikou mám rád, ale na prstech jedné ruky bych spočítal ty opravdu vydařené. Nepřekonatelné Čelisti však pořád vévodí mému žebříčku a ani tento film je nepřekonal. To však nic nemění na tom, že to byla solidní podívaná. Dá se zde sice narazit na několik rušivých prvků, ale jinak si divák poměrně krátkou stopáž filmu jistě užije. Scénář filmu je poměrně jednoduchý, dokonce bych ho zařadil i do kategorie těch uvěřitelných (tedy až samotný závěr byl trošku přitažený za vlasy). Především bych však chtěl, pochválit režiséra, kameramana, představitelku hlavní hrdinky Blake Lively a toho racka.

Zpočátku jsem si doslova připadal jako v ráji. Nádherné prostředí pláže mě doslova uchvátilo. Bez toho dárečku v moři bych si dokázal představit, že bych tady strávil pár dní surfováním. Kameraman se doslova vyřádil a podvodní záběry byli jedním slovem úžasné. Tvůrci si však pro nás připravili i několik vychytávek, které jistě ocení především návštěvníci kina (v ČR již brzy). Po vizuální stránce nemám téměř žádné výhrady. To slovíčko (téměř) je totiž hodně důležité. Žralok jako takový je v některých scénách opravdu povedený, ovšem ke konci filmu se nechali tvůrci dost unést, povolili uzdu své fantasii a trošku si pokazili reputaci (jinými slovy se to dá označit za digitální úlet). Od chvíle kdy Nancy vpluje mezi medúzy už to zas až tak uvěřitelné nebylo. Oproti tomu zdechlina Keporkaka byla luxusní.

U survival filmů je cestou k úspěchu solidní atmosféra a vytvoření slušné dávky napětí. Což se režisérovi povedlo tak napůl. Dá se zde narazit na několik slibných momentů, které mohou slabším jedincům řádně pocuchat nervy, ale jinak tu nic nervy drásajícího k vidění není. Což mě trošku zklamalo, protože většina žraločích útoků, byla rychle utnutá střihem. Zase na druhou stranu to možná bylo lepší, protože kdyby se vše neslo v duchu útoku na bóji, asi bych šel s hodnocením dolů. Nicméně posledním klenotem filmu byla samotná Blake Lively. Mám pro ní velkou slabost. Ukázala, že i po porodu se drží v dobré kondici a přestože nepatří mezi TOP herečky, podala hodně dobrý výkon. Jinak v médiích se profláklo, že po dotočení filmu už je zase těhotná (ale to spíš patří do bulváru…).

Každopádně Mělčiny patří k tomu lepšímu, co bylo v posledních letech natočeno se žralokem zabijákem. Jde o lehce nadprůměrný film, kterým by jste určitě pohrdnout neměli. Stopáž není moc dlouhá, dá se zde narazit na několik velice slibných scén a hlavně vás okouzlí ono prostředí. Jen je velká škoda, že se tvůrci místy nechali až moc strhnout. Mohl z to být ještě mnohem lepší požitek. 

Hodnocení:
65%

Žádné komentáře:

Okomentovat