0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 7. 2016

Jaws: The Revenge (1987)

Totální zkáza této série byla takřka dokonána...

Ellen se společně se svým mladším synem Seanem připravují na oslavu vánočních svátků. Sean však ještě musí vyjet na moře zkontrolovat porouchanou bóji. Je však napaden žralokem a jeho útok nakonec nepřežije. Zdrcená Ellen je přesvědčena, že se velký bílý žralok rozhodl zabít celou její rodinu, aby se pomstil za své mrtvé druhy. Mike přiletí i se svou rodinou za matkou, aby jí přesvědčil, že s nimi má odletět na Bahamy a ona tak zapomněla na bolestivé chvíle v Amity. Ta nakonec kvůli malé vnučce skutečně odletí, ale její rodina nebude mít klid ani v karibském ráji. Nelítostný zabiják je totiž ochotný jí pronásledovat kamkoliv, jen aby jednou provždy vyhladil celou rodinu Brodyových…



Český název: Čelisti 4: Pomsta
Režie: Joseph Sargent
Rok výroby: 1987
Délka: 89 min
Země: USA


Hrají:
Lorraine Gary...(Ellen Brody)
Lance Guest...(Michael Brody)
Michael Caine...(Hoagie)
Karen Young...(Carla Brody)
Mario Van Peebles...(Jake)
...a další



Zdá se vám obsah filmu přitažený za vlasy, nebo rovnou jako nehorázná blbost? Ano i já si to myslím. To však nic nemění na tom, že tento již čtvrtý díl série Jaws skutečně vznikl a pod taktovku si jej vzal režisér televizních filmů Joseph Sargent, který chtěl po neúspěchu třetího dílu napravit této sérii její pošramocenou reputaci. Místo toho jí však ještě mnohem více přitížil, protože jeho dílu již hraničí se samotným odpadem. A to nejen díky naprosto dementnímu scénáři. Jako jediné pozitivum vidím nádherné prostředí, křišťálově čistou vodu a účast několika známých tváří. Přičemž nechápu, proč se tu upsal takový Caine či samotná představitelka Ellen Brodyové. Oba to rozhodně neměli zapotřebí. Caine však poznamenal, že ač sám film nikdy celý neviděl, peníze které inkasoval využil k postavení svého luxusního domu.


Jestliže jsem trojku označil za hororovou komedii, tak tohle se už spíše podobalo jen jakémusi pokusu o žraločí parodii. Námět spadající spíše do hranice „fantasy“ o pomstychtivém žralokovi, který je ochotný obeplout celý svět, jen aby zabil celou rodinu už není ani moc úsměvný. Snad by se to dalo ještě i překousnout, kdyby se tvůrci pokusili alespoň o trochu dobré efekty (speciální triky), ale ani to se jim nepovedlo. Místo toho raději žraloka moc na kameru ani nedávali a divák se tak doslova unudí k smrti v té záplavě nezáživných dialogů.


Jediný důvod proč tomu nevlepím rovnou ODPAD, je ten, že se tu objevilo i několik vzpomínkových záběrů z prvního dílu. Jen z čisté nostalgie jsem tento film nevypnul již zhruba v polovině. Ač mám rád i hororové braky a céčka, tak tohle bylo doslova finální zprasení jednoho z mých nejoblíbenějších filmů. Což jsem samozřejmě nemohl akceptovat. Navíc se mi nelíbila již na první pohled viditelná gumovitost samotného žraloka. No a o způsobu jeho likvidace se již raději nebudu bavit vůbec. Prdel si mohli jít dělat z někoho jiného.


Hodnocení:
20% 

Žádné komentáře:

Okomentovat