0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 7. 2016

Jaws 3-D (1983)

 Tentokrát bude řádit obrovský žralok v zábavním vodním parku. Jasný důkaz toho, že kvalita této série jde rapidně dolů…

Mike Brody společně se svou přítelkyní Kay pracují ve velkém vodním zábavním parku, který se má právě otevřít pro veřejnost. Zrovna ve chvíli kdy za nimi přijíždí na návštěvu jeho bratr Sean dojde k prvním komplikacím. Podivným nárazem se zaseknou vrata, která oddělují lagunu od moře. Nikdo nemá ani tušení, že se dovnitř dostalo i něco, co by tam být rozhodně nemělo! Teprve ve chvíli, kdy zmizí jeden z potápěčů, který měl vrata opravit a podivné chování delfínů donutí Mikea k opatrnosti. V nádrži je následně odchyceno mládě žraloka, které se má stát na příkaz majitele vodního parku Boucharda novou atrakcí. Slavnostní otevření se ovšem neobejde bez dalších komplikací. Je nalezeno zohavené tělo pohřešovaného pracovníka a všem je jasné, že pod hladinou se musí skrývat mnohem větší žralok, než ten kterého se jim již podařilo chytit…



Český název: Čelisti 3
Režie: Joe Alves
Rok výroby: 1983
Délka: 99 min
Země: USA


Hrají:
Dennis Quaid...(Mike Brody)
John Putch...(Sean Brody)
Bess Armstrong...(Dr. Kathryn 'Kay' Morgan)
Lea Thompson...(Kelly Ann Bukowski)
Louis Gossett Jr....(Calvin Bouchard)
Simon MacCorkindale...(Philip FitzRoyce)
...a další


 Když před osmi roky natočil Spielberg kultovní Jaws, neměl ještě ani tušení, jakou vlnu filmů se žraločí tématikou tím spustí. Po natočení dvojky však většinou šlo jen o řadu laciných napodobenin, které se snažily přiživit na slavném jméně a tehdejší „mánii“. Trojka je sice volným pokračováním, ale u diváků si moc velkou přízeň nezískala. S původním filmem už toho nemá mnoho společného, snad kromě názvu a jmen dvou hlavních hrdinů. Za největší průser bych označil fakt, že režisér Alves byl naprostý zelenáč, který dostal za úkol natočit film ve 3D a on to prostě a jednoduše nezvládl. Jako horor totiž tento kousek naprosto vyhořel a snad by se dalo ještě souhlasit s označením „hororová komedie“. Divák se totiž u toho spíše zasměje (nad špatnými triky, slabým scénářem a kiksy ve scénáři), nežli by se u toho bál.


Scénář samotný je dost naivní, plný nezáživných dialogů a hlavně postrádal potřebné napětí k navození alespoň slušné atmosféry. Režisér zřejmě vyplácal veškerý rozpočet na obsazení herců a už mu nezbylo na samotné triky. Známých tváří se tu objevilo hned několik (Quaid, Gossett Jr., Lea Thompson,…), ale ani jednomu (jedné) se nepodařilo nahradit mazáka Roye Scheidera. Ten už s tím nechtěl zřejmě nic mít. Jakkoliv zvučná jména však nedokázala vytřískat z podprůměrného scénáře nic navíc a tak se jen svezli na vlně filmového nevkusu.


Největší tragédií se zde však stali samotné speciální efekty a obrovský žralok. Přehlídku většího humusu jsem už dlouho neviděl (no v té době jsme ještě filmy od Nu Image a Asylum neznal). Jako lhal bych vám, kdybych zapíral, že jsem se u toho pořádně nezasmál. Couvající žralok gigantických rozměrů, který se schová ve větrací rouře, řvoucí jako lev a navíc slepý jako pendrek. Kolikže jen minul potencionálních obětí? Ono celkově v tomto dílu moc lidí neumřelo. Digitální ponorka a nehybný žralok útočící na řídící centrum tomu všemu nasadili korunu zmaru a beznaděje. Chtěl bych se jen pozastavit u finální scény, kdy vybuchne ten granát. Při jednom záběru se žralok
rozsračkuje po půlce laguny a hned v posledním záběru padá ke dnu v celku jen s krví kolem sebe, dokonce má i hlavu, která měla být rozprsklá všude kolem. Asi se uměl upgradeovat, aby mohl řádit i ve čtyřce. Jako komedie mi to přišlo zábavné…jako horor totální sračka. 


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat