0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

5. 1. 2012

Vertige (2009)

Pro skupinu horolezců se jejich dobrodružný výlet rázem změní v zoufalý boj o přežití, protože uprostřed chorvatských hor žije někdo, kdo si rád dopřeje trochu toho lidského masa.
Skupina pěti přátel se vydává do chorvatských hor, aby zde strávili adrenalinové odpoledne lezením po skalách. Vydávají se po označené stezce, ale brzy zjistí, že je z bezpečnostních důvodů horolezecká stezka uzavřena. To je však neodradí, aby si nenašli okliku a brzy pokračují v dobrodružné cestě. Kromě náročného výstupu je zde však čeká i několik velice nebezpečných nástrah, které si pro ně drsné hory připravili. Brzy však zjistí, že zde nejsou sami a jejich dobrodružství se promění v zoufalý boj o přežití.
Český název: Závrať
Režie: Abel Ferry
Rok výroby: 2009
Délka: 90 min
Země: Francie
Alternativní název: High Lane

Hrají:
Fanny Valette ... (Chloé)
Johan Libéreau ... (Loïc)
Raphaël Lenglet ... (Guillaume)
Nicolas Giraud ... (Fred)
Maud Wyler ... (Karine)
Justin Blanckaert ... (Anton)
...a další
Francouzi se poslední dobou opět pomaličku dostávají na vrchol hororového žánru a jejich poslední filmy si začínají získávat stále více příznivců. Film Vertige svým divákům nenabídne pouze další klasickou vyvražďovačku, kdy nějaký pomatenec postupně likviduje členy výpravy, ale i nádhernou scenérii balkánských hor a gradující atmosféru plnou zoufalství, strachu, paniky a boje o vlastní přežití. První polovinu filmu si užijí především příznivci horolezectví, kteří budou s herci prožívat jejich nervy drásající výstup až do morku vlastních kostí. Přestože zde hororová atmosféra ustoupila poněkud do pozadí tak věřte, že se nudit rozhodně nebudete. Naši hrdinové si totiž zažijí opravdu perné chvíle.



Abel Ferry byl pro mne až do dnešního dne velkou neznámou, ale po shlédnutí tohoto filmu musím říct, že už teď se těším na další jeho kousek. Společně s hlavním kameramanem Nicolasem Massartem se mu podařilo diváky doslova vtáhnout do děje a především scéna s provazovým mostem udělala na většinu diváků opravdový dojem. Po chvilce napětí a nervy drásajícím boji se zrádnou přírodou nám byl představen další pomatenec, který rád vraždí a jí lidské maso. Je jím postava horala Antona, který byl v dětství unesen a zanechán napospas smrti hluboko v lesích a horách.



Bohužel tento chlapík na mě moc velký dojem neudělal a přestože se mu celkem dobře dařilo eliminovat jednotlivé horolezce, tak druhá polovina, ve které figuroval, on byla o třídu horší, než ta předchozí. První dvě úmrtí se tvůrcům podařilo natočit opravdu bravurně a diváci do té chvíle vlastně nemají ani potuchy, kdo že je tím tajemným vrahem. Jenže poté se vytratí veškerá originalita a my už máme jen šanci sledovat další průměrný slasher z hor v něm jde vlastně jen o to, kdo bude další na řadě. V poslední dvacetiminutovce jsem se už docela nudil a čekal kdy bude konečně konec.


Bohužel kromě docela zpackaného závěru se celý film potýkal rovněž s místy opravdu stupidních chováním jednotlivých postav. Objevilo se zde několik známějších hereckých tváří, které jistě bude znát. Asi nejznámějším je Johan Libéreau, kterého si můžete pamatovat z filmu Stella (2008), nebo The Witnesses (2007). V konečném hodnocení se dá film Vertige zhodnotit tak, že jde o lepší průměrný film, který diváka okouzlí především svou první půlkou jenž je opravdovou pastvou pro oči a doslova psychologickou jízdou, ale bohužel vše pokazí lehce odfláknutá polovina druhá a směšný závěr.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat