0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 3. 2015

E tu vivrai nel terrore - L'aldila (1981)


Starý hotel stojí na místě, kde se nalézá jedna ze sedmi pekelných bran. Ve chvíli kdy je otevřena se začnou dít opravdu nevídané věci. To vše pod taktovkou Lucia Fulciho.

Do zchátralého hotelu v Louisianě přijíždí mladá dědička Liza, která jej hodlá opravit a opět zprovoznit. Velmi záhy však zjišťuje, že s tímto místem není něco v pořádku. Jeden z dělníků, který natíral fasádu, spadne z lešení a hned následně je nalezen mrtev i instalatér Joe. Liza se dozvídá děsivou minulost tohoto místa. V roce 1927 zde byl ubytován malíř Schweick, který byl místními obviněn z čarodějnictví a ve sklepení mučen a následně ukřižován. Tím se prý otevřela jedna ze sedmi pekelných bran, před kterými varuje kniha EIBON. Nyní se zlo nedopatřením opět probudilo a bude opravdu těžké jej zastavit.



Český název: Brána do záhrobí
Režie: Lucio Fulci
Rok výroby: 1981
Délka: 87 min
Země: Itálie
Alternativní název: The Beyond

Hrají:
Catriona MacColl…(Liza Merril)
David Warbeck…(Dr. John McCabe)
Cinzia Monreale…(Emily)
Antoine Saint-John…(Schweick)
Veronica Lazar…(Martha)
…a další

Myslím, že uzrál čas, abych se začal soustředit na klenoty a díla kultovních režisérů hororového žánru. Už nějaký ten rok píšu recenze na všechno, co se mi dostane pod ruky, ale většinu legendárních filmů a hororových sérií nechávám bokem bez povšimnutí. Takže jsem to chtěl konečně napravit a pustit si tento mnohými vychvalovaný Fulciho kousek. Pravdou je, že skutečně patří mezi to nejlepší, co natočil, ovšem já bych film rozdělil na tři třetiny (co se kvality týče). Protože bohužel právě ta měla hodně kolísavé výkyvy. 



Začátek příjemně navnadí, podařilo se vytvořit skutečně mysteriózní atmosféru a již malířovo mučení a následné ukřižování dávalo předtuchu, že tohle by skutečně mohla být pecka. Fulci přesně dávkoval to, co mnohou jeho tvorbu zdobí. Solidní efekty, propracovaná hudba, napětí a atmosféra, která by se dala krájet. I následný posun v čase neměl zpočátku chybu. Několik „náhodných“ nehod či úmrtí – to všechno se dá příběhu přičíst k dobru, zvláště když hlavní hrdinka byla pěkná. Ponurý starý hotel skrýval nejedno tajemství a my je postupně začneme rozplétat. To všechno bylo ještě v naprostém pořádku, stejně jako kyselinová scéna z márnice. Jenže potom jsem z toho začal cítit unavenost. Mysterióznost jako by z toho vyčpela a já se plácal ze scény do scény, které mnohdy ztrácely spojitost a někdy i logiku.
Uvedu jen malý příklad. Když začnou umírat všichni okolo mladé majitelky a jí až na jeden případ není divné, kde všichni jsou? Proč doktor střílí do zombíků, když mu musí být jasné, že jediné co zabírá je kulka do hlavy? Pro někoho prkotiny, mě to ale dost otravovalo. No a ten úplný závěr se jim taky moc nepovedl. Mnoho nezodpovězených otázek znamená mnoho otazníků. E tu vivrai nel terrore je opravdu dobrý film, ale legendou bych jej nenazýval. Je tu mnoho rušivých prvků, které mi prostě nedovolují, abych tento film mezi ně zařadil. Dám tomu lehce nadprůměrné hodnocení, ale je velká škoda, že zde nebyl naplno využit veškerý potenciál, který se zde nabízel. Jinak ovšem masky samozřejmě luxus. 



Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat