0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 1. 2021

A Bucket of Blood (1959)

 

Roger Corman a jeho bláznivý sochař, jenž je schopný pro trochu uznání, udělat opravdu cokoliv.


Prostoduchý Walter pracuje jako pomocná síla v kavárně The Yellow Door. Místě, kde se schází nejrůznější beatnici (umělci, básníci) a jiní podivní hosté, kteří se zde chodí jen pobavit, nebo si obstarat nějakou tu drogu. Většina z nich jím opovrhuje a nestojí jim ani za vlídné slovo. Přesto by se Walter rád dostal mezi ně a moc by si přál, aby jej uznávali. I z toho důvodu si obstará hlínu a hodlá modelovat. Bohužel však na to nemá absolutně žádné vlohy. Ovšem jen do doby, kdy nechtíc zabije kocoura paní domácí. Podaří se mu z ní udělat sochu, donese ji ukázat do práce a ta se zanedlouho stane opravdovým hitem. Chválou ovíněný Walter touží po dalším uznání, má však strach aby jeho tajemství nebylo odhaleno. Shoda okolností jej přiměje, aby nešťastnou náhodou zabil člověka a v tu chvíli se v něm zrodí ďábelská posedlost. Začne vytvářet sochy z opravdových lidí a dostane se na cestu, ze které již není návratu…



České názvy: Vědro krve, Plné vědro krve

Režie: Roger Corman

Rok výroby: 1959

Délka: 66 min

Země: USA

 

Hrají:

Dick Miller...(Walter Paisley)

Barboura Morris...(Carla)

Antony Carbone...(Leonard de Santis)

Julian Burton...(Maxwell H. Brock)

Judy Bamber...(Alice)

...a další


Roger Corman je pro mnohé dodnes uznávaným režisérem a producentem, který toho nejen pro hororový žánr udělal opravdu mnoho. Především pak jeho starší tvorba se těší velké popularitě, stejně jako je známá jeho náklonost k tvorbě (povídkám) E. A. Poa. Tento film doslova splácal na koleně za pouhých pět dní a stál pouhých 50 000 dolarů. Nelze si nevšimnout jisté podobnosti s Mystery of the Wax Museum, ale to už bylo tvůrcům vytýkáno v době natočení filmu.

 

Máte-li rádi černé komedie s jednoduchým dějem a přijatelnou porcí bizarnosti, jste tu na správné adrese. Corman se tu však teprve zacvičoval a to nejlepší si nechal pro o rok pozdější Malý obchod hrůz. Moc se mu toho ale nedá vyčítat ani zde. Po všech těch šílenostech, které do té doby natočil, to bylo zajímavé osvěžení. Jeho nejlepší filmy však vznikly až po tomto filmu. Překvapivé však bylo, že ani moc netlačil na pilu (no v jedné scéně ano) a spíše si zde vystačil s náznaky. Vraždy v jeho bytě však sebou přinesly i vůni zajímavé atmosféry.

 

Vědro krve je bezesporu zajímavé béčko, které by si jistě zasloužilo trochu větší pozornosti. Je škoda, že jej moc lidí nezná. Přitom tento film netrvá ani moc dlouho, černobílý hábit mu svědčí, stejně jako ta menší porce násilí a černého humoru. Navíc tu Dick Miller podal velmi slušný herecký výkon. V mých očích jednoznačně průměrná záležitost, která není zas až tak špatná.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat