0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 1. 2021

Haunting of Julia, The (1977)

Mia Farrow by ráda zapomněla na bolestivou ztrátu svého dítěte, místo toho však začne odkrývat děsivou minulost nového domu a jeho bývalých obyvatel.

Již tak nepříliš harmonické manželství Julie a Magnuse obdrží tvrdý direkt. Během snídaně se najednou začne dusit jejich malá dcerka a při pokusu o její záchranu nešťastnou náhodou matka zapříčiní její smrt. Julia se psychicky zhroutí a poté co opustí nemocnici, odejde i od manžela a koupí si nový dům. Chce začít nový život, všechno hodit za hlavu a k tomu ji dopomáhá i starý kamarád Mark, jenomže zanedlouho začne mít podivné vidiny, neustále cítí přítomnost někoho nebo něčeho cizího v domě a její psychický stav se začne opět zhoršovat. Rozhodně tomu nepomůže ani duchovní seance v jejím domě. Julia je zprvu přesvědčená, že by mohlo jít o dceřin kontakt ze záhrobí, ale postupně začne odkrývat děsivou minulost tohoto místa a jeho bývalých obyvatel.



Český název: Pronásledovaná

Režie: Richard Loncraine

Rok výroby: 1977

Délka: 98 min

Země: Kanada / Velká Británie

Alternativní název: Full Circle

 

Hrají:

Mia Farrow...(Julia Lofting)

Tom Conti...(Mark Berkeley)

Keir Dullea...(Magnus Lofting)

Cathleen Nesbitt...(Heather Rudge)

Jill Bennett...(Lily Lofting)

...a další


The Haunting of Julia nebo chcete-li Full Circle je nepříliš známým, leč velmi slušným mysteriózním (duchařským) kouskem z konce sedmdesátých let. Což velká škoda, protože on by si určitě zasloužil mnohem větší pozornost a to zcela zaslouženě. Představitelka hlavní hrdinky Mia Farrow zde předvedla další ze svých excelentních výkonů (podobně jako tomu bylo u Rosemary má děťátko). Podobné role jí evidentně svědčily a ona v nich dokázala prodat veškerý svůj herecký talent. A i zde byla základním pilířem celého příběhu.

 

Příběhu, který vás určitě nenechá chladnými. Hlavně tedy co se psychologické stránky samotné zápletky týče, stejně tak jako vybudování hutné atmosféry. Za povšimnutí určitě stojí i postupné rozplétání pochmurné minulosti nového domu a jeho obyvatelek. Sice nám nejsou nabídnuty žádné vzpomínkové záběry z minulosti, ale i mluvené slovo postačí k tomu, abychom si představili hrůzy, které se tehdy odehrály. Ať už v onom parku, nebo následně uvnitř domu. Zlověstné náznaky a podivné smrti několika postav vás rovněž jistě zaujmou.

 

Na druhou stranu je však potřeba podotknout, že tento komorní kousek nabídne i několik poněkud zdlouhavých a nepříliš záživných pasáží. Není jich tady moc, ale nešlo si jich nevšimnout a trochu brzdily rozjeté tempo. Stejně tak ani úplný závěr na mne neudělal takový dojem, jaký bych očekával. Vzhledem k předchozím událostem bych očekával více vygradované finále, leč bohužel. A to nejsem žádná citlivka, takže mi zápletky bez happyendu vůbec nevadí.

 

Máte-li rádi staré filmy s dobrou komorní atmosférou a slušnými hereckými výkony, určitě si na tento film udělejte chvilku času. Myslím si, že nebudete litovat. Hodnotím to jako lepší průměr a určitě jsem tento kousek neviděl naposledy.


Hodnocení:

60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat